eur:
393.84
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Ennek a hírnek nem minden férfi fog örülni

Amerikai kutatók a férfiak és a nők agyát hasonlították össze.

A nők agya mintegy három évvel fiatalabb a férfiakénál - mutatták ki Washington Egyetem kutatói, akik szerint ez magyarázatot adhat arra, hogy miért marad hosszabb ideig mentálisan élesebb a nők agya, mint a férfiaké.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közzétett tanulmányukban a kutatók 205 ember agyát tanulmányozták PET képalkotó eljárással, hogy megtudják hogyan használja fel agyuk a cukrot az úgynevezett aerob glikolízis folyamatban,

ez az energiatermelő folyamat az agy fejlődését táplálja, ám a kor előrehaladásával folyamatosan csökkenő módon.

Húsz és 82 év közötti 121 nő és 84 férfi agyát figyelték meg a képalkotó eljárással, hogy megmérjék az oxigén és a glükóz áramlását az agyban és meghatározzák, mekkora mennyiségű cukrot használ fel az aerob glikolízis az agy különböző területein.

A férfiak korát és agyuk anyagcsere adatait betáplálva mesterséges intelligencia algoritmusát használtak ahhoz, hogy kapcsolatot találjanak a kor és az agy anyagcseréje között. Utána a kutatók az algoritmushoz hozzáadták a nők agya anyagcseréjének adatait és utasították a programot, hogy számolja ki minden egyes nő agyának életkorát az anyagcsere alapján.

Az algoritmus számításai szerint a női agy kora átlag 3,8 évvel volt fiatalabb, mint a nők valódi kora.

A számításokat fordítva is elvégezték: a női adatokkal betáplált algoritmusnak a férfiak agya anyagcsere adatainak hozzáadásával kellett kiszámolnia a férfiak korát. A férfiak agya 2,4 évvel volt idősebb valódi koruknál. A női agy viszonylagos fiatalsága érzékelhető volt a legfiatalabb, húszas éveikben járó résztvevők körében is - hívták fel a figyelmet a szakemberek.

"Most kezdjük megérteni, hogy a nemekkel kapcsolatos különféle tényezők milyen hatással vannak az agy korosodására, és ez hogyan hathat a különféle neurodegeneratív betegségekre"

- hangoztatta Manu Goyal, a tanulmány egyik szerzője.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×