eur:
387.58
usd:
360.1
bux:
69379.8
2024. május 10. péntek Ármin, Pálma
Nyitókép: Hajdúsági Múzeum

Arccal lefelé temettek el egy boszorkányt Hajdúböszörményben

A lelet vizsgálata közelebb vihet bennünket Magyarország történetének megismeréséhez.

A napokban boszorkánysírt találtak Hajdúböszörményben, a haon.hu egy régészt kérdezett a leletről.

A böszörmények a honfoglalókkal együtt érkeztek a Kárpát-medencébe - mondta a lapnak Bálint Marianna régész. Muzulmánok voltak, elsősorban kereskedelemmel és pénzváltással foglalkoztak. A történetírás úgy tudja, hogy ez a település, amely Hajdúböszörmény északi határában található, ez volt a böszörmények egyik észak-alföldi központja.

Előfordulhatott, hogy valaki a kezén vagy a lábán hat ujjal, illetve fogakkal született, de lehetett más, olyan testi jellegzetessége, ami miatt a társadalom kiközösítette őt – fogalmazott a szakember. Akkoriban egyszerűbb volt boszorkányként megbélyegezni ezeket az embereket.

A másik magyarázat, hogy jobban ismerték a gyógynövényeket, és valamilyen szinten értettek a különböző betegségek gyógyításához, amivel szintén kitűntek a társadalomból.

Az is előfordulhat, hogy ezt a tudást nem mindig a jó cél érdekében használták fel, és nem gyógyításra.

A most talált boszorkánysír esetében az antropológiai vizsgálat végén derül majd ki, milyen nemű volt az elhunyt, egyáltalán nem biztos, hogy nő volt. Az, hogy a múltban a boszorkányként titulált emberek mind nők voltak, csupán napjaink sztereotípiája – mondta a Hajdúsági Múzeum régésze.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.10. péntek, 18:00
Such György a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke
Erdély Csanád a magyar jégkorong-válogatott csapatkapitánya
Megállt az inflációcsökkenés – Na, de miért?

Megállt az inflációcsökkenés – Na, de miért?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist pénteki adása. A műsor első részében az áprilisi inflációs adatot elemeztük, amely alapján egy időre vége lehet az árcsökkenés időszakának. Vendégünk volt Madár István, a Portfolio vezető markoelemzője. A második blokkban arról volt szó, hogy mekkora kamatterhet jelentenek az államnak a lakossági állampapírok és miben érdemes gondolkozni, ha a Prémium Magyar Állampapír kamatát már nem tartjuk elég vonzónak. Erről Árgyelán Ágnest, a Portfolio pénzügyi elemzőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×