eur:
393.28
usd:
367.37
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Pixabay.com

Újabb égi jelenséget csodálhatunk a hétvégén

A hétvégén újabb égi jelenséget figyelhetünk meg: érkezik a leghíresebb meteorraj, a Perseidák idei maximuma.

A leghíresebb meteorraj, a Perseidák idei maximuma – az International Meteor Organization (IMO) előrejelzése szerint – augusztus 11. és 13. között várható. „Ez egy nagyon elnyúlt pályán, valójában egy üstökösnek a pályáján keringő »porszemcse-csapat«” – mondta az InfoRádiónak Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára. Mivel augusztus 11-én lesz az újhold, így a holdfény nem fogja zavarni a megfigyelést.

A főtitkár szerint egy óra alatt a szerencsés megfigyelő több tucatnyi hullócsillagot láthat.

A meteorrajok megfigyelőinek első számú "ellensége" a fényszennyezés, ezért az észlelésre a kivilágított településektől távoli, jó körkilátású helyszíneket javasoljuk – írja a Magyar Csillagászok Egyesülete. Ilyenek például a csillagoségbolt-parkok – a zselici, a hortobágyi és a bükki –, ahol valóban csekély mértékű fényszennyezés zavarja csak az észleléseket.

A Balaton Csillagvizsgáló például augusztus 11-én, a meteorraj maximuma idején meghosszabbított nyitvatartással várja egy közös meteorszámlálásra a látogatókat a csillagda teraszára, valamint lesz távcsöves bemutatás is a nyári égbolt látnivalóiról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb személyt vettek őrizetbe Németországban Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×