INFORÁDIÓ 

2018. április 24. kedd
György

Világritkaság szobor Budapesten - fotók

InfoRádió
A világ legnagyobb és első kültéri Gömböc-formájú szobrát állították fel a Corvin Sétányon, ahol a 4,5 méter magas, több mint négy tonnás szobor a magyar leleményességnek állít emléket.

A napokban felállították a nyolcadik kerületi Nokia Skypark előtt a rozsdamentes acélból elkészült Gömböcöt. A több mint 40 ezer liter térfogatú alkotás egy olyan testet jelenít meg, amelynek megalkotása komoly kutatómunka eredménye.

A Gömböc az első ismert olyan homogén, konvex test, amelynek egy stabil és egy instabil, vagyis összesen két egyensúlyi pontja van. Sajátos formája miatt mindig a stabil egyensúlyi pontjába billen vissza, függetlenül attól, hogyan tették le.

Ennél kevesebb egyensúlyi helyzettel rendelkező test bizonyítottan nem létezik a világon. 

Világritkaság szobor Budapesten - fotók

A Gömböc feltalálója két magyar építészmérnök, Domokos Gábor és Várkonyi Péter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem oktatói, akik több mint 10 évnyi  kutatás után találtak rá a Gömböc formájára. Ezzel bizonyították Vlagyimir Igorevics Arnold orosz matematikus 1995-ös sejtését, amely szerint létezik olyan homogén, konvex test, amelynek négynél kevesebb egyensúlyi pontja van. 

Világritkaság szobor Budapesten - fotók

A Corvin Gömböcöt a Futureal-csoport megbízásából Zalavári József művészeti vezetésével a Direct Line Kft. építette.

A címlapról ajánljuk


Elhunyt Magyari Béla

68 éves korában elhunyt Magyari Béla, aki Farkas Bertalan tartalékaként megkapta a kiképzést...