eur:
393.83
usd:
365.43
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Agresszív invázió a Balatonon

Agresszív invázió a Balatonon

A magas vízszint jót tesz a Balaton ökoszisztémájának, a hormon- és gyógyszermaradványok viszont veszélyt jelentenek az élővilágra, amelyben időről időre felbukkannak inváziós fajok, a kínai kagyló például elterjedhetett akár egy kínai étteremből is.

Kilencvenéves volt kedden az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézete, a Balaton-tudósok napjainkban három fő problémára koncentrálnak – írja a Magyar Idők.

Az egyik a Balaton vízszintje, harmadik éve minél hosszabb ideig 120 centiméter magasságban igyekeznek tartani a korábbi 75-110 centiméteres üzemvízszint helyett. Az elmúlt évek elemzései azt mutatták, hogy a magasabb vízszint kedvező az ökoszisztémára, kivéve a féltve őrzött természetes nádasokat.

Figyelik az idegenhonos, azaz inváziós fajokat is. Az első az 1930-as évek elején megjelent és elszaporodott vándorkagyló volt, amely

egy, a Sió-csatornán felvontatott dunai uszály fenekére tapadva jutott a Balatonba.

(Ez az uszály egyébként két kisebb rákfajjal is beoltotta a Balatont.) A 2003-as nagy apadás után idegenhonos gerinctelen élőlények (kagylók) új inváziós hulláma jelentkezett a Balatonban. A kínai ehető kagylóról például nem tudni, hogyan került a tóba. Lehet, hogy egy kínai étteremből, de lehet, hogy egy halivadék-szállítmánnyal került egy tó környéki halastóba és onnan terjedt be a Balatonba.

G.-Tóth László, az intézet vezetője szerint arra is van példa, hogy egy újonnan megjelent agresszív inváziós faj sokkal könnyebben kiszorít egy szintén betelepült idegenhonost, mint egy őshonost.

A legújabb tennivaló a tóban található hormonok és gyógyszermaradványok kimutatása. A Balaton vízgyűjtőjén 53 mintavételi helyen gyűjtik a mintákat, monitorozzák előfordulását, és vizsgálják, hogy ezek a hatóanyag-maradványok milyen hatással lehetnek a tó élővilágára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×