eur:
392.54
usd:
365.78
bux:
66792.01
2024. április 26. péntek Ervin

Mangánevő baktériumokat találtak, amelyek közelebb vittek a földön kívüli élet rejtélyéhez

Hatvanezer éves élő mikroorganizmusokra bukkantak a mexikói Naica alagútrendszerében kristályokba zárva az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) kutatói.

A felfedezés élteti a reményt, hogy más bolygókon is lehetnek mikroorganizmusok - mondta Penelope Boston, a NASA asztrobiológiai intézetének vezetője egy hétvégi konferencián Bostonban.

Mintegy száz különböző mikroorganizmusról, elsősorban baktériumokról van szó, melyek 10-60 ezer éves kristályokba vannak zárva. Kilencven százalékuk eddig ismeretlen volt a Földön. A különös mikrobák valószínűleg szulfitokkal, mangánnal vagy rézoxiddal táplálkoznak - fejtette ki Boston.

A nem mindennapi leletre a Chihuahua államban található Naica környékén, egy jelenleg nem működő ólom- és cinkbányában bukkantak 800 méter mélységben. A bánya, melynek klímája nagyon nedves, átlaghőmérséklete pedig 40 Celsius-fok, többek között hatalmas, 1,2 méter átmérőjű és 15 méter hosszú kristályairól ismert.

Mivel a barlang belsejében nincs fény, az élet bármely formája a kemoszintézisen alapul, vagyis az energiát a napfény energiája helyett kémiai reakciókból nyeri. Az élőlény a szervetlen anyagok eloxidálásával nyert energiával építi fel szervetlenből saját szerves anyagait.

Az ehhez hasonló felfedezések szemléltetik, hogy az élet milyen rugalmasan képes alkalmazkodni és fejlődni a legkeményebb körülmények között, így akár a Földön kívül más bolygókon is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×