eur:
385.9
usd:
355.33
bux:
0
2024. május 21. kedd Konstantin

Több ezer gyűrű talál gazdára - képpel

A kék vércsék alig fél évet töltenek Magyarországon, ebbe a néhány hónapba kell beleférnie a tavaszi hazaérkezésnek, a költésnek, majd az őszi vonulásra felkészülésnek. Ez a szűk időkeret nem csak a madarakat, de a védelmükért dolgozókat is nagy feladat elé állítja.

A 2006-2009 között zajló első, majd a jelenleg is futó második kékvércse-védelmi LIFE+ program eredményeinek köszönhetően a fokozottan védett hazai állományt jelenleg mintegy 1100 párra becsüli a Magyar Madártani Egyesület – a 2006-os mélypontban ez a szám 600-700 pár volt. Mivel ez a sólyomféle a rokonság többi tagjához hasonlóan fészket nem épít, más fajok megürült fészkeit használja költésre. Telepes életmódú madárként legfontosabb természetes fészkelőhelyeit a vetési varjak kolóniái jelentették mindaddig, amíg a varjak kíméletlen irtásának következtében hazai állományuk össze nem omlott, mintegy 93%-kal csökkent az ezredfordulóra. Bár a vetési varjú napjainkban már védett, a fészkelőpárok száma meg sem közelíti az ötven évvel ezelőtti szintet. A fészkelőhelyhiány ellensúlyozására az MME szakemberei és önkéntesei a nemzeti parkok munkatársaival együttműködve több mint 4000 költőládát helyeztek ki a kék vércséknek országszerte az elmúlt tíz évben. Ezeket a mesterséges, és a még meglévő természetes fészkelőhelyeket kell a madarászoknak évről évre ellenőriznie, ami elképesztően nagy munka.

Több ezer gyűrű talál gazdára - képpel

Az évenkénti állománybecslés és gyűrűzés kapcsán is óriási kihívást jelent ennek a szétaprózódott fészkelőhely-struktúrának a bejárása. A fiókák jelölésekor a rendelkezésre álló időkeret ugyanis meglehetősen szűkös, alig néhány hét, mivel a fiatal madarak csak bizonyos korban jelölhetőek biztonsággal. Ekkor nyílik lehetőség felnőtt egyedek befogására is egy speciális eszköz segítségével.

Ilyen logisztikai nehézségek mellett is az évi 3000 körüli fióka több mint felét, és közel száz felnőtt madarat (2015-ben 1561 fiókát, összesen 1657 kék vércsét) jelölnek meg a szakemberek Magyarországon. A felhasznált jelölőeszközök harmada olyan színes gyűrű, melynek leolvasása távolról is lehetséges, ehhez a madarat nem kell ismét befogni.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak
Verőcei tragédia

Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak

A kishajót egy 190 lóerős motor hajtotta, ebből és a "nagy csattanásból" arra lehet következtetni, hogy erős volt a tempó - no meg a motorcsónak sérülései is ezt támaszthatják majd alá a Mahosz szóvivője szerint. A szállodahajó kapitánya segítség elmulasztása miatt őrizetben van.

Megrendítő vallomások a színészlegendától – könyv Benedek Miklósról

A Nemzet Színésze zárkózott ember hírében állt, idősebb korára azonban feloldódott, és megannyi sikeres szerep után a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról mesélt életrajzi könyvében, melynek megjelenését nem érhette meg, ugyanis január 9-én elhunyt. A könyv megírásában egy régi jó barát, Vajda Katalin volt a segítségére, akinek köszönhetően egy mellbe vágóan őszinte vallomást olvashatunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×