eur:
392.93
usd:
366.52
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Megvan, mi fokozza a bőrrák mutációinak kialakulását

A vörös haj, a világos bőr és a szeplők kialakulásáért felelős génvariáns jelenléte fokozza a bőrrák genetikai mutációinak kialakulását - mutatták ki a világon elsőként a brit genetikai kutatóintézet, a Wellcome Trust Sanger Institute és a Leeds-i Egyetem munkatársai, hozzátéve, hogy ennek a génvariánsnak a hordozása olyan, mintha az ember plusz 21 évig lenne kitéve a napsugárzás hatásainak.

A Nature Communications című folyóiratban közölt eredmények szerint az MC1R génvariáns egyetlen kópiája is növeli a bőrrák legsúlyosabb típusának számító melanóma mutációinak megszaporodását.

A kutatók szerint mivel nagyon sok olyan ember is hordozza ezeket a variánsokat, aki nem vörös hajú, ezért mindenkinek érdemes vigyáznia a napsugárzással - írta a Medicalxpress című egészségügyi portál.

A világ népességének 1-2 százaléka vörös hajú, Nagy-Britanniában ez az arány nagyjából 6 százalék. A vörös hajúak az MC1R génvariáns két kópiáját hordozzák, ennek következménye a vörös haj, a világos bőrszín, a szeplők és gyakran a fokozott napfényérzékenység.

"Már jó ideje tudtuk, hogy a vörös hajú emberek esetében magasabb a bőrrák kialakulásának kockázata, de most először sikerült kimutatni, hogy a vörös hajért felelős gén összefüggésben van a bőrrák mutációinak megszaporodásával" - mondta a vizsgálatot vezető David Adams, a Wellcome Trust Sanger Institute munkatársa.

A kutatók több mint 400 rákos páciens daganatának DNS-ét elemezték és az MC1R génvariánst hordozó személyeknél átlagosan 42 százalékkal több olyan tumormutációt találtak, amely a napsugárzással van összefüggésben.

A tanulmányból az is kiderült, hogy az MC1R génvariáns nem csupán a napsugárzás okozta spontán mutációk, hanem a tumor más elváltozásainak számát is növeli.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×