eur:
394.48
usd:
371
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Tudomány világfóruma - Lovász László a tudomány ösztönző erejéről

A Tudomány világfórumának címe, A tudomány ösztönző ereje arra a szerepre utal, amelyet a tudomány betölt az emberi és gazdasági fejlődésben, az éhezéssel, betegségekkel való küzdelemben, a növekvő energiaéhség megoldásában - mondta a Magyar Tudományos Akadémia elnöke szerdán Budapesten, a Tudomány világfóruma megnyitóján.

Lovász László hangsúlyozta: az immár hetedik World Science Forum (WSF) legfőbb célja, hogy mélyebb bepillantást engedjenek azokba a témákba, lehetőségekbe és kihívásokba, amelyek olyan fontos ügyekkel vannak összefüggésben, mint a klímaváltozás, a megújuló energiák kérdése, a katasztrófák kockázatának csökkentése, a globális egészségügyi politikák vagy a tudomány irányításának gyakorlata és csapdái.

Mint fogalmazott, a WSF megrendezése egy kis ország tudományos akadémiáján bizonyítja, hogy mindenki felelősséggel tartozik a globális ügyekért, a környezetvédelemért, a tudomány fejlődéséért. Felidézte, hogy a fórum nagy utat járt be 2003, az első konferencia óta.

"Ma a Tudomány világfórumát egy igen nyitott platformként ismerik el, amely serkentő beszélgetéseket rendez a tudományról és a társadalomról, illetve a tudomány szerepéről, közös felelősségünkről. Több mint száz országból érkeztek hozzánk a kutatás, az üzlet, az innováció, a politikai döntéshozatal, a média és a társadalom képviseletében. Nem gyakran fordul elő, hogy a tudomány iránt elkötelezett, de különböző távlatok és szakmák felől jövő emberek személyesen találkozhatnak, és harmonizálhatják ezeket a perspektívákat" - szögezte le Lovász László.

Az MTA, egyben a WSF elnöke beszélt arról, hogy a tudósok a béke pártján állnak és ellenzik az előítélet minden formáját, ami gyakran megakadályozza az országok, emberek, fajok és kultúrák közötti együttműködést. Felidézte, hogy még a vasfüggöny idején is lelkesek voltak a tudósok, ha arról volt szó, találkozhatnak és gondolatokat cserélhetnek a másik oldal képviselőivel.

"Ma, amikor a gyűlölet, az irigység és a fanatizmus áshatja alá a normális viszonyokat, a tudósok számára az együttműködés, a baráti kapcsolatok az elsődlegesek. Remélem, ez a fórum is hozzájárul ahhoz, hogy megtörjön a jég ott, ahol erre szükség van. Örömmel jelentem be, hogy a következő, 2017-es jordániai World Science Forum mottója a Béke a tudományon keresztül lesz. Ezt a nemes célt az eddigi és a mostani fórum is követi" - fejtette ki az akadémia elnöke.

Lovász László beszámolt arról, hogy a következő napokban hat plenáris és kilenc tematikus ülést tartanak a konferencia címéhez, A tudomány ösztönző erejéhez kapcsolódva. Az MTA elnöke köszönetet mondott a fórum partnerszervezeteinek, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO), a Nemzetközi Tudományos Tanácsnak (ICSU), az Amerikai Társaság a Tudományos Fejlődésért (AAAS) nevű szervezetnek, a Tudományok Világakadémiájának (TWAS), valamint az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének (EASAC).

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×