INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

ENSZ-főtitkár: a tudomány kulcsfontosságú a fenntartható fejlődésben

InfoRádió / MTI
A tudomány, technológia és az innováció kulcsfontosságú szerepet tölt be a fenntartható fejlődési célok elérésében - írta Ban Ki Mun, az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) főtitkára a Tudomány világfórumát köszöntő levelében, amelyet a rendezvény szerdai megnyitóján ismertettek a hallgatósággal.

A főtitkár levelét Flavia Schlegel, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) természettudományos főigazgató-helyettese olvasta fel a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében tartott megnyitón.

Ban Ki Mun a levélben hangsúlyozta: a megfontolt, józan eredményeket felmutató klímatudomány eredményeinek minél szélesebb körben való elterjesztése, oktatása elengedhetetlen ahhoz, hogy sikeresen nézzünk szembe a globális éghajlatváltozás kihívásával.

A főtitkár felidézte, hogy szeptemberben az ENSZ New York-i fenntartható fejlődési csúcstalálkozóján elfogadtak egy 17 célkitűzésből álló, rendkívül ambiciózus fejlesztési tervet, az Agenda 2030-at. Ezeket a célokat nemcsak a technológiai újítások elterjesztésével, hanem az országok közötti együttműködés erősítésével is el lehet - hangsúlyozta az ENSZ főtitkára a levélben.

A megnyitón felszólalt Flavia Schlegel, aki beszédében kiemelte: a fenntartható fejlődés gazdasági, társadalmi és környezeti pillérei összefüggnek egymással és kiegészíti őket az ENSZ humanitárius és biztonságpolitikai területen történő felelősségvállalása.

Az erős gazdaságok erős és biztos gazdasági alapokon álló tudományos életre támaszkodnak - jelentette ki. Az ENSZ főtitkára által létrehozott tudományos tanácsadó testület többször jelezte: a kutatás-fejlesztési tevékenységek teljes spektrumának szüksége van megfelelő anyagi támogatásra - tette hozzá.

Gordon McBean, a Nemzetközi Tudományos Tanács (ICSU) elnöke beszédében kiemelte: a tudománynak megvan a képessége, hogy bepillantást adjon a jövőbe, előre jelezze azt. Fontos, hogy a döntéshozók tudományos tapasztalatokon alapuló politikai döntéseket hozzanak fenntartható fejlődés érdekében - szögezte le. Kiemelte: integrálni kell az összes tudományos területet, az energiát, fenntartható fejlődést, klímavédelmet, ezeket a témákat nem lehet elkülönülten kezelni.

Rush D. Holt, az Amerikai Társaság a Tudományos Fejlődésért (AAAS) elnöke arról beszélt, hogy a fórum minden résztvevője tudja, milyen lehetőségeket jelent a tudomány, felismerik a kormányoknak nyújtandó jó tudományos tanácsok fontosságát. Hangsúlyozta az oktatás jelentőségét a tudomány eredményeinek jobb elterjesztésében, valamint kitért a kisebbségek és a nők képviseletére is a tudomány világában. Kiemelte a tudományos diplomácia szerepét, amelyet a Tudomány világfóruma, és hasonló rendezvények is erősítenek.

A címlapról ajánljuk