eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Dokkolt a Szojuz a Nemzetközi Űrállomáson

Az eredeti tervhez képest kétnapos késéssel, de az új tervnek megfelelően kikötött a Szojuz űrhajó péntek hajnalban a Nemzetközi Űrállomáson (ISS). Ezzel ismét hatfős, vagyis teljes a létszáma a kutatóállomás személyzetének.

A kazahsztáni Bajkonurból szerda hajnalban felbocsátott űrhajó pozícióját egyelőre meghatározatlan hiba miatt nem tudták időben az űrállomás pályájához igazítani, ezért a rövidített, hatórás dokkolási program helyett a régi szerint, a felbocsátás után két nappal végezték el a műveletet.

A vizsgálat még folyik, de az első elemzések alapján azt gondolják a szakemberek, hogy az űrhajó keringési pályája egy fokkal eltért az űrállomásétól, és emiatt a Szojuz számítógépei automatikusan leállították az irányító hajtóműveket - közölte Rob Navias, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) hírmagyarázója a dokkolás tévés közvetítésében.

A hiba után az űrhajó csütörtök hajnalban sikeresen végrehajtotta a dokkolás előtt szükséges pályamódosítást.

Bizonyos körülmények rendkívül ritka egybeesése okozott zavart a szerdán felbocsátott Szojuz űrhajó programjában, ami miatt két nappal el kellett halasztani az űreszköz csatlakozását a Nemzetköz Űrállomáshoz (ISS) - közölték pénteken az orosz repülésirányítási központban a lefolytatott vizsgálat után.

Vlagyimir Szolovjov, a központ egyik illetékese elmondta, hogy "a ballisztika, a fényárnyékos helyzet, egyes jeladók működése, a gyors üzemmód és egy nagyon csekély impulzus, kis fordulási szögek rendkívüli ritka egybeesése" okozott zavart a Szojuz működésében.

Szolovjov úgy fogalmazott, hogy ez nem is mondható zavarnak, hanem inkább egyfajta "orientációs bizonytalanságnak" lehetne nevezni.

A repülésirányítási központ nem akart kockáztatni, ezért hatórásról kétnaposra nyújtotta a dokkolási műveletet - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×