eur:
389.51
usd:
363.11
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Elhunyt a Hogyan halunk meg? című sikerkönyv szerzője

Meghalt Sherwin Nuland, a Hogyan halunk meg? című sikerkönyv szerzője, orvosetikus, sebész, egyetemi oktató.

A 83 esztendős korában hétfőn hamdeni otthonában prosztatarák következtében elhunyt Nuland halálhírét lánya, Amelia Nuland közölte kedden.

"Azt mondta nekem: nem félek a haláltól, de olyan csodálatos életet építettem fel, és még nem vagyok kész arra, hogy itt hagyjam" - idézte fel lánya Nuland szavait. Hozzáfűzte: apja gyakran beszélt családjával a betegségéről és közelgő haláláról. Voltak időszakok, amikor megbékélt, máskor ijedtnek és szomorúnak tűnt. "Nem a haláltól félt, de szerette azt a világot, amiben élt, azokat, akik az életében szerepet játszottak és az életet" - mondta.

Nuland 1955-ben szerzett orvosi diplomát, később a Yale Egyetem Orvostudományi Karának professzora lett.

Hogyan halunk meg? című könyvéért 1994-ben az Egyesült Államokban elnyerte a Nemzeti Könyvdíjat a nem fikciós kategóriában, és a Pulitzer-díj döntősei között is szerepelt. A műben a halál körüli mítoszt eloszlatva annak különböző okait vette számba az időskori halálozástól a különböző betegségekig.

Nuland kritikus volt azokkal a megszállott orvosokkal szemben, akik szükségtelenül meghosszabbítják az emberi életet pácienseik emberi méltóságára és jól-létére való tekintet nélkül. Ugyanakkor ellenezte az orvosi segítséggel végrehajtott öngyilkosságot, amiről úgy tartotta, az "épp az ellenkező irány, mint amerre mennünk kellene".

Felidézte, hogy gyerekkorában a halál még természetes jelenségnek számított, amit elfogadtak, ha bizonyos jelek és tünetek azt mutatták, hogy közeleg. "Manapság ugyanezek a szimptómák újabb operációra, egy újabb cső bekötésére, a harmadik kudarca után egy negyedik pacemaker beültetésére ösztönöznek, egy újabb kemoterápiás kezelés kezdetét jelzik és a páciens újabb CT-vizsgálatra küldésére szólítanak fel" - írta.

Könyve több tucatnyi országban lett bestseller.

Nutland további munkái között szerepelt a Doktorok - az orvostudomány története című könyv, amely 1988-ban jelent meg, a Medicine: The Art of Healing (Orvostudomány: A gyógyítás művészete) 1992-ből és a The Wisdom of the Body (A test bölcsessége) 1997-ből.

Sebészetet és orvostörténetet oktatott a Yale Egyetemen, több tudományos folyóirat szerkesztője, rovatvezetője is volt.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×