eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Yoda felbukkant a Holdon

A NASA LRO holdszondája felvételén a holdfelszíni fény-árnyék érdekes összjátéka a Csillagok Háborúja filmsorozat Yoda szereplőjére emlékeztető árnyékot rajzol ki.

A NASA Hold körül keringő LRO (Lunar Reconnaisance Orbiter) űrszondája egy érdekes felvételt készített az Icarus-kráterről. A felvételen a holdfelszíni fény-árnyék egy érdekes összjátékának következtében a Csillagok Háborúja (Star Wars) filmsorozat csaknem minden epizódjában megjelenő Yoda, a Jedi lovagok főmesterének szétálló, hosszú füleire emlékeztető árnyék figyelhető meg.

Az Icarus-kráter a Hold túlsó, a Földről nem látható oldalán helyezkedik el, holdrajzi koordinátai: nyugati hosszúság 173 fok, déli szélesség 5,58 fok. Átmérője mintegy 94 kilométer (más forrás szerint 96 kilométer), a mélysége 4,6-4,7 kilométer.

Érdekesség, hogy az Icarus-kráter központi kiemelkedése a kráterek többségéhez képest nagy kiterjedésű a kráter aljzatán, a hegytömb átmérője nagyjából 27 kilométer.

Időnként előkerül az a kérdés, hogy "a Hold mindig ugyanaz, nem mutat változatosságot" - persze eltekintve a változatos megjelenésű, de amúgy állandó felszíni alakzataitól. Ez azonban - mint a mostani LRO felvétel is mutatja - messze nincs így! A holdészlelő amatőrcsillagászok és egyáltalán a Holdat akár kis távcsővel szemlélők számára ismét annak alátámasztását mutatja az LRO holdszonda felvétele, hogy a fény-árnyék összjátéka időről-időre mennyire változatos, érdekes formákat képes létrehozni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×