eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Ma is létezhet víz a Marson!

A marsi felderítő űrszonda (MRO/Mars Reconnaissance Orbiter) olyan nyomokra bukkant a vörös bolygón, amelyek arra utalnak, hogy még ma is létezhet víz a Marson - jelentette be az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).

Az űrszonda "fekete, ujjhoz hasonló jeleket" észlelt, amelyek néhány marsi lejtőn haladnak lefelé, amikor a hőmérséklet emelkedik, és a szonda ugyanezeken a lejtőkön érzékelte az évszakoknak megfelelő változásokat a vasásványokban. A jelenség egyik lehetséges magyarázata az lehet, hogy fagyálló, vasásványt - mint például ferro-szulfátot - tartalmazó sós víz folyik szezonálisan a Mars egyes részen - olvasható a NASA közleményében.

A kutatók visszatérő lejtővonalnak (recurring slope lineae, RSL) nevezik ezeket a fekete folyásokat, amelyekből eddig 13-at találtak a vörös bolygó felszínén,

"Még nem vagyunk teljesen bizonyosak a víz létezésében az RSL-ekben, ámbár abban sem vagyunk bizonyosak, hogy ez a folyamat lejátszódhat víz jelenléte nélkül" - közölte Lujendra Ojha, a kutatásról a Geophysical Research Letters és az Icarus című folyóiratokban közzétett jelentések vezető szerzője.

Bár a kutatócsoport nem találta víz vagy a só jelenlétének semmilyen színképelemzéses nyomát, a legtöbb RSL-helyen megtaláltak a vastartalmú ásványok konzisztens színképelemzéses jeleit.

Hasonlóan az RSL-ekhez, a színképelemzéses jelek erőssége évszakonként változó. Amikor melegebb van, erősebbek, és kevésbé jelentősek, amikor hidegebb van - magyarázta Ojha.

A kutatók összehasonlították új megfigyeléseiket a korábbi évek felvételeivel, és kimutatták, hogy egyes években az RSL jelenléte sokkal gazdagabb, mint más években.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×