eur:
389.28
usd:
360.84
bux:
68431.06
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Szinte minden szervet károsít a dohányzás

Az emberi test szinte minden szervét károsítja a dohányzás - derült ki az amerikai tiszti főorvos pénteken közzétett jelentéséből.

Ötven évvel az után, hogy az amerikai tiszti főorvos jelentése kimondta: a dohányzás káros az egészségre, a pénteken nyilvánosságra hozott friss beszámoló szerint fél évszázad alatt több mint 20 millió amerikai halálát okozta a káros szenvedély. Amennyiben a tendencia folytatódik, 5,6 millió gyerek halhat meg a cigarettázás által előidézett betegségek miatt - állapította meg a dokumentum.

A dohányfüst, mindenekelőtt az anya dohányzása miatt mintegy 100 ezer kisbaba esett áldozatául a hirtelen csecsemőhalálnak és a koraszülés okozta szövődményeknek.

Noha a dohányosok aránya az 1965-ös 43 százalékról a jelenlegi 18 százalékra csökkent, naponta mégis több mint 3200 18 év alatti fiatal gyújt rá élete első cigarettájára - olvasható a jelentésben.

A dohányzás egészségügyi következményei - 50 év haladás címet viselő jelentés a tudományos bizonyítékok egyre növekvő számát sorolja fel arról, hogy milyen betegségeket okoz a cigarettázás, hiszen az 1964. január 11-én nyilvánosságra hozott elemzés csak a tüdőrákot írta a számlájára.

Az új jelentés a rák 13 fajtáját - köztük a máj-, a vastag- és végbéldaganatot - hozza összefüggésbe a dohányzással, és ártalmas következményei közé sorolja a cukorbetegséget, a reumás ízületi gyulladást, az immunkárosodást és a csecsemők szájpad- és ajakhasadékának kialakulását is.

"Az időskori makuladegeneráció - a vakság gyakori oka -, a cukorbetegség, a májrák, a tbc, a merevedési problémák, a méhen kívüli terhesség" - tette hozzá Boris Lushniak amerikai tiszti főorvos.

A passzív dohányzásról döbbenetes statisztikát közöl a dokumentum: mintegy 2,5 millió tüdőrákos, illetve szív- és érrendszeri halálozás írható a számlájára, ezenkívül 20-30 százalékkal növeli a szélütés kockázatát. A dohányzás okozta betegségek közvetlen egészségügyi költségei évente 130 milliárd dollárra (29 ezer milliárd forint) rúgnak - áll a jelentésben.

A dohányzás visszaszorítására irányuló erőfeszítések mintegy 8 millió amerikai életet mentettek meg fél évszázad alatt, ám rengeteg tennivaló maradt, hiszen a dohányzás továbbra is első a megelőzhető halálokok között - összegezte Tom Frieden, az amerikai Betegségellenőrzési és - megelőzési Központ (CDC) igazgatója.

Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ugrik az OTP!

Ugrik az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában délutánra már határozott pluszban vannak a tőzsdék és Amerikáabn is folytatódhat az emelkedés. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telik a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×