eur:
388.5
usd:
360.62
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Így hasonlítanak a delfinek az emberhez

A delfinek hasonlóan szemlélik a világot, mint az emberek és a csimpánzok, holott teljesen más élettérben mozognak.

Tomonaga Maszaki, a Kiotói Egyetem munkatársa és kollégái azt vizsgálták, hogyan észlelik a kétdimenziós formákat a palackorrú delfinek - ez a faj szinte minden óceánban és tengerben megtalálható.

A kutatók kilenc, néhány egyszerű ismertetőjeggyel ellátott geometriai formát alakítottak ki, például görbe és egyenes vonalakat, nyitott formákat és hegyesszögeket. A nagojai akvárium három palackorrú delfinének egy kiválasztott formát kellett megérintenie az orrával, majd két, különböző geometriai jellemzőkkel rendelkező forma között ismét felismerni. Ebből a tudósok kikövetkeztethették, milyen struktúrákat használnak a delfinek a felismerésben.

Hasonló tesztfeladatokat végeztettek csimpánzokkal és emberekkel is.

"Meglepő módon a delfinek optikai észlelése nagyon hasonlít a főemlősökéhez" - írják a Scientific Reports című szaklapban megjelent tanulmány szerzői. Különbség főként abban mutatkozik, hogy mely jellemzőkre figyelnek leginkább az állatok. A delfinek és a csimpánzok például elsősorban a hegyesszögekre figyelnek, míg az emberek a görbe vonalakra.

Ezek az eredmények arra utalnak, hogy mind a három vizsgált faj hasonlóan látja a világot, még ha különbözőképpen is alkalmazkodnak életterükhöz és eltérő mértékben hagyatkoznak a látásukra.

Miközben számtalan tanulmány született már, amely a delfinek visszhanggal történő tájékozódását vizsgálja, alig foglalkoztak a tengeri emlősök vizuális képességeivel. Bár a delfinek kevésbé látnak élesen és gyengébb a színlátásuk, mint a főemlősöknek, felismerik a komplex tárgyakat és a gesztusokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×