eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

"Jó, ha látják: egy nő is meg tudja csinálni!"

Pro Natura Díjat kapott a Természetvédelmi Világszövetség főigazgatója. Julia Marton-Lefevre-nek, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) magyar származású főigazgatójának a globális környezet- és természetvédelem, valamint a környezeti nevelés és a fenntartható fejlődés elősegítése érdekében kifejtett meghatározó munkájáért adományozta az elismerést Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

A kitüntetést Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke adta át szerdán az Országházban, ahol a Vidékfejlesztési Minisztérium képviseletében jelen volt Illés Zoltán a környezetügyért felelős államtitkár.

Lezsák Sándor aláhúzta: Magyarország hazavárja az innen elszármazottakat, és büszke azokra, akik életművükkel Magyarországnak is elismerést szereznek.

Illés Zoltán laudációjában azt emelte ki, hogy Julia Marton-Lefevre hosszú évek óta tölt be vezető pozíciót számos nemzetközi szervezetben. Kiemelkedő szerepe volt többek között a LEAD program irányításában, amely azt tűzte ki célul, hogy a világ különböző pontjain élő vezetőket felkészítse a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos feladatokra.

A Nemzetközi Tudományos Tanács igazgatójaként pedig azért tevékenykedett a kitüntetett, hogy a nemzetközi tudományos élet szereplőinek közös platformot biztosítson az emberiség érdekében végzett munkához. A főigazgató 2005. óta az ENSZ közgyűlése által létrehozott Békeegyetem rektora.

Julia Marton-Lefevre 2007. óta tölti be a Természetvédelmi Világszövetség főigazgatói posztját. Az IUCN-t 1948-ban alapították, akkor ez volt az első globálisan működő környezetvédelemmel foglalkozó szervezet. Mára a legnagyobb, az egész világot behálózó természetvédelmi szervezetté vált. A világszövetség elsődleges célja a biológiai sokféleség megőrzése. Az IUCN-nek több mint 200 kormányzati és mintegy 900 civil szervezet a tagja. Magyarországot a vidékfejlesztési tárca mellett több alapítvány és természetvédelmi szervezet is képviseli az IUCN-ben.

A főigazgató az MTI-nek elmondta: rendkívül büszke a hazájától kapott kitüntetésre, egyben felhívta a figyelmet arra, hogy az emberiség számára rendkívül fontos a természeti környezettel való harmonikus együttélés, a természetes környezet megóvása.

Illés Zoltán az MTI-nek arról beszélt, hogy jelenleg a világon a környezetszennyezés mellett a természet pusztítása a legnagyobb gond. Ezért a természet sokszínűségét kell leginkább megőrizni. Az IUCN mostani főigazgatójával rendkívül szoros kapcsolata alakult ki Magyarországnak. Az ő munkássága kihatott a magyar környezet- és természetvédelem fejlődésére és pozitív nemzetközi megítélésére.

Julia Marton-Lefevre a kormány.hu oldalon megjelent videóban arról is beszélt, hogy a világszövetség 1948 óta létezik, de ezen időszak alatt ő a második nő, aki irányíthatja ezt a szervezetet. Mint mondta: nem az a lényeges, hogy ő egy nő, de azért az jó, ha a világban látják, hogy ezt a feladatot egy nő is el tudja látni.

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×