eur:
394.62
usd:
369.55
bux:
65744.57
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Sikeresen útnak indították a második Szojuzt Kourouból

Sikeresen útjára indították a Francia Guyanában lévő Kourou űrközpontjából a második Szojuz orosz gyártmányú hordozórakétát közép-európai idő szerint szombaton hajnalban.

A hordozóeszköz a kijelölt időpontban Föld körüli pályára állított két nagyobb műholdat, a francia Pleiades-1-et, egy kettős - civil és katonai - célú nagyfelbontású optikai távérzékelő műholdat, valamint a chilei légierő megrendelésére a SSOT jelzésű távérzékelő műholdat.

Emellett négy kisebb francia - egyenként 135 kilogramm tömegű - elektronikus felderítő hold is a világűrbe került a mostani Szojuz misszióval.

Szojuz hordozórakétát először október 21-én lőttek fel a Francia Guyana-i űrközpontból kifejezetten az orosz űreszköz számára megépített indítóállásból. Akkor a Szojuz a Galileo európai navigációs műholdrendszernek, az amerikai GPS amerikai helymeghatározó rendszer leendő konkurensének első két műholdját juttatta ki a világűrbe.

Címlapról ajánljuk

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, de az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András Magosz-főtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×