eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Visszatért a Földre az ember nélküli kínai űrhajó

Visszatért a Földre csütörtökön az ember nélküli, kínai Sencsou-8 (Shenzhou-8) űrhajó azt követően, hogy korábban kétszer is összekapcsolódott és 12 napig együtt keringett a Tienkung-1 (Tiangong-1) űrállomásmodullal.

Az űreszköz Belső-Mongóliában ejtőernyős ereszkedés után ért földet, amit a kínai televízió élőben közvetített. A Sencsou-8-at (Shenzhou-8) az északnyugat-kínai Kanszu (Gansu) tartományban található Csiucsüan (Jiuquan) űrközpontból bocsátották fel. Az eseményt rendkívüli érdeklődés kísérte, hiszen a kínai űrkutatás történetében először kapcsolódott össze két űreszköz Föld körüli pályán. Ez a technológia feltétlenül szükséges Kínának ahhoz, hogy saját, 60 tonnás tömegűre tervezett űrállomást építsen ki, amely 2020-ra nyerné el végleges formáját. A kínaiak tervei szerint a kínai űrbázisnál jóval nagyobb Nemzetközi Űrállomás ekkor már várhatóan befejezi küldetését.

A Föld körül 343 kilométeres magasságban keringő Tienkung-1 egyébként nem lesz szegmense a majdani űrbázisnak, hanem kísérleti feladatok végrehajtására használják. Szolgálati idejét két évre tervezték. A szerepe az, hogy rajta gyakorolják az űrállomás-építéshez szükséges manővereket (megközelítés, dokkolás, leválás).

A tervek szerint jövőre két Sencsou - a 9-es és a 10-es sorszámú - indul a kísérleti modulra, és ezek már űrhajósokat is szállítanak magukkal. A tajkonauták rövid időre átszállnak a Tienkung-1-re, de huzamosabb időre még nem rendezkednek be. Az űrhajósok kiképzése folyik, és a hírek szerint a 21 tagú csapatban két nő is van.

A majdani - három modulból álló - kínai űrállomás kiszolgálására egy külön teherűrhajó-típust is kifejlesztenek. A három modul közül a legnagyobbik, egy 20-22 tonnás egység 18 m hosszú és a legszélesebb helyen 4,2 m átmérőjű lesz.

Kína a Szovjetunió és az Egyesült Államok után harmadik országként küldött önerőből saját területéről, saját űrhajóval embert a világűrbe, azóta újabb két emberes űrmissziót hajtott végre.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×