eur:
391.17
usd:
367.22
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Nagyon figyeljen: aszteroida száguld el a Föld közelében

Elszáguld a Föld mellett hétfőn egy aszteroida, amely közép-európai idő szerint 15 óra 26 perckor "merészkedik" a legközelebb, mindössze tizenkétezer kilométerre bolygónkhoz - jelentették be az Amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA) szakemberei, akik szerint a hívatlan égi jövevény nem jelent veszélyt.

A 2011 MD katalógusjelű kisbolygót szerdán vették észre a csillagászok a Föld-súroló objektumok után kutató LINEAR (Lincoln Near Earth Asteroid Research) program, az Új-Mexikóban telepített robotteleszkóp-páros révén - számolt be a Space.com űrkutatási hírportál.

A kisbolygó átmérője 9-30 méter. A NASA Föld-súroló objektumokat kutató részlege szerint ekkora méretű aszteroida hatévente kerülhet bolygónk közelébe.

"Teljesen kizárt, hogy a 2011 MD katalógusjelű aszteroida becsapódjon a Földbe. Amennyiben a kéretlen látogató a légkörbe kerülne, akkor sem érné el bolygónk felszínét. Az átmérője 10 méter körül lehet, a 25 méternél kisebb aszteroidák széttöredeznek a légkörbe érve, s nem okoznak kárt" - magyarázták a NASA aszteroida-megfigyelő szolgálatának szakemberei.

S bár a 2011 MD katalógusjelű kisbolygó igen közel kerül a Földhöz, új rekordot mégsem sikerül felállítani. A csúcstartó a 2011 CO1 katalógusjelű aszteroida, amely ez év február 4-én mindössze 5471 kilométerre közelítette meg bolygónkat.

A 2011 MD, mielőtt a legkisebb távolságra közelítené meg a Földet, néhány órán át akár nem túl nagy amatőr távcsövek segítségével is megfigyelhető lesz. Az aszteroida megfigyelése ennek ellenére nem ígérkezik könnyű feladatnak, hiszen 250-szer halványabb, mint a legkevésbé fényes csillag.

A Föld gravitációja éles pályamódosításra készteti az aszteroidát, amely az úgynevezett geoszinkron pályán keringő műholdak között száguld el, az ütközés valószínűsége viszont igen csekély.

A geoszinkron pálya a Föld forgásával megegyező irányban haladó pálya, amely keringési periódusa 23 óra, 56 perc, 4 másodperc. Egy geoszinkron pályán lévő műhold a Föld rögzített földrajzi hosszúsága fölött látszik, melytől szabályos kitérésekkel északi és déli irányban eltér. A Föld adott pontja felett minden nap ugyanabban az időpontban ugyanabba az égi pozícióba visszatérni látszik.

Címlapról ajánljuk

Súlyos gond merült fel az elektromos autózással kapcsolatban

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez - olvasható Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) hétfőn közzétett jelentésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jó a gazdaságnak, jó a cégeknek, mégis lassan halad a digitalizáció

Jó a gazdaságnak, jó a cégeknek, mégis lassan halad a digitalizáció

A magyar GDP mintegy egyötödét adja az ipar, azonban a versenyképességét garantáló ipari digitalizáció gyerekcipőben jár itthon. Az NTPSz (Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség) célja, hogy networking és tudásátadás koordinálásával segítse a folyamatot. A nemrég lezajlott Smart Manufacturing Fesztivál sarokpont volt a szervezet életében: láthatóvá tette az ipari digitalizációt és számtalan vállalat között indult meg a párbeszéd a fesztiválnak köszönhetően, amely több mint 2000 fő számára tette lehetővé a részvételt. Az NTPSz április 29-én tartotta a fesztivál záróeseményét, ennek keretében a szervezet távlati céljait is kijelölték.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×