eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

"Tragikus a kutatási alapprogramok támogatása"

Jelenleg tragikus az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok támogatása, de jövőre több pénzt kaphat a pályázati rendszer - a többi között ez hangzott a Magyar Tudományos Akadémián a rendszer fennállásának 25. évfordulóját ünneplő konferencián.

Az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok támogatása jelenleg egészen tragikus - mondta Kollár László Péter, az OTKA Bizottság elnöke, a pályázati rendszer negyed évszázados fennállásának alkalmából a Magyar Tudományos Akadémián tartott konferencia előtt. "Túl vagyunk már a hét, de inkább kilenc szűk esztendőn" - fogalmazott.

A tudományos felfedező kutatások támogatásával megbízott, nyílt versenyen alapuló pályázati rendszer eddigi munkáját illetően Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter elismerését fejezte ki, és ígéretet tett a költségvetési finanszírozás növelésére.

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke hangsúlyozta, hogy minisztersége idején jelentősen megemelte az OTKA finanszírozását, amely az eddigi maximumát 2002-ben érte el, ekkor költségvetése 6,8 milliárd forint volt.

"25 évvel ezelőtt ez a finanszírozási modell olyan jelentőségű volt a magyar tudományos életben, amit a politikában a '90-es rendszerváltáshoz hasonlíthatnék, bár természetesen nem akarok teljes párhuzamot vonni a kettő között" - jelentette ki.

A pályázati rendszer idei költségvetése egyébként kevesebb mint 5,5 milliárd forint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×