eur:
389.69
usd:
363.6
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A túlsúlyosokat jobban veszélyezteti a demencia

Sokkal nagyobb eséllyel alakul ki demencia azoknál, akik középkorúként túlsúlyosak vagy elhízottak - derül ki egy svéd kutatásból. A világon jelenleg 1,6 milliárd ember nyom többet a normálisnál.

A stockholmi Karolinska Intézet munkatársai 8500, hatvanöt év feletti ember adatait vizsgálták, akik közül 350-nél állapítottak meg Alzheimer-kórt vagy ér eredetű (az agyi vérkeringés elégtelensége miatt kialakuló) demenciát, és további 114 embernél is felmerült a betegség gyanúja.

Kiderült, hogy a kutatás azon résztvevői, akik középkorúként elhízottak voltak, később 1,8-szer (80 százalékkal) nagyobb eséllyel váltak a leépülés áldozatává, mint a normális testtömegűek. Az elhízottaknál ez az arány négyszeres (300 százalékos) volt.

"Világszerte 1,6 milliárd felnőtt túlsúlyos vagy elhízott, és az Európában, valamint az Egyesült Államokban élők fele is beletartozik e két kategória valamelyikébe. Kutatásunk eredményei is bizonyítékul szolgálnak arra, hogy a testtömeg kontrollálása, illetve a felesleges kilók leadása a középkorúaknál csökkentheti a demencia kialakulásának esélyét" - mondta Weili Xu, a kutatócsoport vezetője.

Elhízottnak azok az emberek számítanak, akiknek testtömeg-indexe meghaladja a 30-at, míg túlsúlyosak a 25 és 30 közötti értékkel rendelkezők. A kutatásban vizsgált 3500 ember közül 2541 vagy az egyik, vagy a másik kategóriába tartozott negyven- és hatvanéves kora között.

Az, hogy pontosan mi az összefüggés a túlsúly és az agy leépülése között, egyelőre nem lehet tudni. Több elmélettel is magyarázható a kapcsolat, ám biztosat csak további kutatásokkal lehet megállapítani.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×