eur:
388.96
usd:
363.46
bux:
68125.38
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Jurij Manyin kapta a Bolyai-díjat

Jurij Manyin orosz származású, Németországban élő matematikus kapta idén a Magyar Tudományos Akadémia egyetlen nemzetközi elismerését, a Bolyai János Matematikai Díjat. A kitüntetést ötévente ítélik oda az elmúlt tizenöt évben írt legjobb matematikai monográfia szerzőjének.

Az elmúlt 15 évben írt legjobb matematikai monográfia szerzőjének járó Bolyai Nemzetközi Matematikai Díjat december 1-jén Jurij Ivanovics Manyin orosz származású, Németországban élő és alkotó matematikus vehette át a Magyar Tudományos Akadémián. A tudós az 1999-ben megjelent, áttörő eredményekkel bíró, kiemelkedő jelentőségű saját új eredményeket, módszereket bemutató Frobenius manifolds, quantum cohomology, and moduli spaces című könyvéért kapja a neves elismerést.

Az elismerést életre hívásának ideje és a rendszerváltás között mindössze két alkalommal adták át, előbb 1905-ben Herni Poincarénak, majd öt évvel később David Hilbertnek. Az érem odaítélése az I. világháború kitörésekor megszakadt - az MTA csak 1994-ben alapította újra -, de a matematikusok ma is úgy tartják, hogy az 1915. év legesélyesebb várományosa Albert Einstein volt.

A díjjal - egy aranyéremmel - 25 ezer dolláros pénzjutalom is jár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×