eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Az eddiginél korábban kideríthető a születendő baba neme

Már a hetedik héten megmondhatják a kismamáknak a születendő baba nemét egy újonnan kifejlesztett vérteszt segítségével. Ez a megszokottnál három hónappal korábbi időpont. Bár a módszer 99 százalékos pontosságú és a babának sem árt, az eljárás életvédő szervezetekben etikai aggályokat vetett föl.

Egyszerű vérteszt útján megállapítható a magzat neme a hetedik hét után. A kutatók szerint módszerük nem veszélyes a születendő gyermekre, ráadásul 99 százalékos a találatarány.

Azonban ha ennyire korai stádiumban közlik a szülőkkel, hogy fiuk vagy lányuk lesz-e, az némelyeket a terhesség megszakítására ösztönözhet, amennyiben nem ilyen nemű babát akartak. Életvédő szervezetek rámutatnak, hogy különösen olyan országokban okozhat ez gondot, mint Kína, illetve India, ahol értékesebbnek tartják a fiúgyermeket.

Az új tesztet egy kutatócsoport tagjaként dr. Esther Guetta fejlesztette ki. A Tel-Aviv közelében működő Sheba egészségügyi központ munkatársa azt közölte, hogy a módszert a világon egyelőre csupán néhány magánklinikán alkalmazzák.

Az eljárás lényege, hogy a várandós anya véréből mutatják ki a magzat DNS-ét, amit az Y, azaz a csak férfiaknál található kromoszómára tesztelnek.

Manapság azoknak a pároknak, akik tudni akarják a születendő gyermek nemét, a huszadik heti ultrahangig kell várniuk a megbízható válaszra.

Esther Guetta arra szólította a fel a szakértőket, hogy térjenek napirendre az etikai aggályok fölött, amelyeket az új teszt kiváltott. "Ha egy nő el akarja végeztetni a vizsgálatot, és meg is engedheti magának, akkor az az etikátlan, aki ebben meg akarja őt akadályozni" - nyilatkozta a Daily Mail című lapnak a kutató.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×