eur:
389.69
usd:
361.98
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Öt módszer, amellyel megelőzhető a vastagbélrák

Négy vastagbélrákos esetből egy megelőzhető, ha az ember egyebek mellett kevesebb alkoholt iszik, visszafogja a vörös hús fogyasztását, és többet mozog. Figyelve a testsúlyra és a dohányzás elhagyásával szintén fontos lépések tehetők a briteket leginkább tizedelő betegség elkerüléséhez - figyelmeztettek a kutatók.

Ötféle életmódváltást említenek a tudósok, amelyekkel a vastagbélrák és néhány hasonló kór kockázatát akár negyedével lehet csökkenteni - számolt be a Daily Mail.

A lap által idézett, a British Medical Journalban most megjelent tanulmány elkészítésekor az alkoholbevitel mértékét, a dohányzást, a testméretet, az étkezést és a mozgást vették figyelembe.

Megállapították, hogy ha csak egyetlen egészségesebb életmódra biztató ajánlást tesz magáévá az ember, már tizenhárom százalékkal kisebb lesz az esélye a vastagbélrákra.

Ez a betegség a harmadik legtöbbször előforduló ráktípus az Egyesült Királyságban. Évente csaknem negyvenezer britnél diagnosztizálják a kórt, amely a második leggyakoribb halálok a szigetországban, ahol évről évre több mint 16 ezren veszítik életüket emiatt.

Dán tudósok középkorúaknál tanulmányozták az összefüggéseket az egészséges életmódra buzdító javaslatok betartása és a vastagbélrák kockázata között.

A felmérésben résztvevőknek kérdőívet kellett kitölteniük, amely a társadalmi helyzetüket, egészségi állapotukat, életviteli szokásaikat firtatta, valamint válaszolniuk kellett arra az étkezésre koncentráló kérdéssorra is, amely megmutatta, mit és mennyit fogyasztottak az elmúlt tizenkét hónap alatt.

A vizsgált 55 ezer, 50-64 év közötti nőnél és férfinál előzetesen nem diagnosztizáltak tíz évre visszamenőleg rákot 2006-ig. Az ezt követő időszakban viszont 678 páciensnél állapítottak meg rosszindulatú daganatot. A kutatók szerint, ha akár csak egyetlen ajánlott életmód-változtatást alkalmaztak volna, az feltehetően 13 százalékkal növeli a gyilkos kór megelőzésének lehetőségét. Ha pedig mind az öt ajánlást megfogadják, akkor 23 százalékkal csökken a rák kialakulásának esélye.

A dániai Strandboulevardenben működő Institute of Cancer Epidemiology kutatója, Helene Kirkegaard szerint "még a legcsekélyebb életmódbeli változtatásnak is jelentős befolyása lehet a vastagbélrák kialakulásának kockázatára".

Mark Flannagan, az Egyesült Királyság vastagbélrákos betegeit támogató legnagyobb szervezet, a Beating Bowel Cancer vezetője is osztja ezt a nézetet: "ezek a tények alátámasztják azt az üzenetünket, hogy az emberek már étkezési szokásaik és életmódjuk egyszerű megváltoztatásával csökkenthetik a vastagbélrák esélyét."

A Rákkutatási Világalap tudományos tanácsadója, Martin Wiseman becslése szerint ezzel a módszerrel tíz betegből négynél megelőzhető lenne a kór kialakulása. Ez pedig az Egyesült Királyságban évente diagnosztizált negyvenezer esetet tekintve nem elhanyagolható szám - tette hozzá a professzor.

A végbél- és vastagbélrák leggyakoribb tünetei:

Hasmenés vagy székrekedés, váltakozó formában.
Véres széklet, amely lehet élénk színű vagy sötétbarna.
Általános gyomorpanaszok, felfúvódás, görcsök.
Tartós fáradtságérzés, indokolatlan testsúlycsökkenés.

Jelek, amelyekkel érdemes orvoshoz fordulni:

- Negyven év felett minden emésztőszervi panasz,
- Visszatérő hasi fájdalmak,
- Székelés után megmaradó székelési inger, vagy inkomplett kiürülés érzés,
- Véres széklet, vér a székletben - sokan csak aranyérre gondolnak, pedig gyakran polip vagy tumor vérzik.
- Vérszegénység,
- Frissen kialakult alsó végtagi visszér vagy visszér-trombózis,
- Tisztázatlan eredetű, elhúzódó lázas állapot (forrás:femina.hu)

Címlapról ajánljuk
Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

A pénzes amerikai családok egyre gyakrabban folyamodnak második állampolgárságért vagy állandó lakhatási engedélyért külföldön. Az igazán tehetősek valóságos „útlevél-portfóliókat” gyűjtenek – egy ügyvédi iroda szerint minderre a potenciális kockázatok késztetik őket. De melyek ezek?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×