eur:
389.7
usd:
362.1
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Miért nem jó, ha telefonon készül a közvélemény-kutatás?

A mobiltelefon-piac bővülésével és az olcsóbb tarifáknak köszönhetően egyre nagyobb arányban jellemző, hogy egyes háztartások már nem rendelkeznek vezetékes telefonnal. A Pew Research Center megállapításai szerint a telefonos lekérdezést alkalmazó közvélemény-kutatások eredményei éppen ezért torzulhatnak, ha csak vezetékes hívásokat kezdeményeznek a kutatók. A magyar közvélemény-kutatók számára is problémát okozhat a vezetékes vonallal és csak mobiltelefonok rendelkező háztartások arányának eltolódása.

A novemberben esedékes időközi amerikai választások kapcsán vizsgálta a közvélemény-kutatások adatfelvételi módszereinek megbízhatóságát az amerikai Pew Research Center.

A statisztikai adatok szerint az amerikai háztartások negyede csak mobiltelefonnal rendelkezik, vezetékes telefonnal nem, ezért, megállapításaik szerint a csak vezetékes telefonra hagyatkozó lekérdezések torzított eredményt adhatnak. A csak mobiltelefonáló választók ugyanis eltérő demográfiai jellemzőkkel és politikai attitűdökkel bírhatnak, mint azok, akik mind vezetékes, mind vezeték nélküli készüléken elérhetők - számol be az ELTE TÁTK hírlevele.

A Pew kutatói megállapításaikat alátámasztandó a kutatóközpont novemberi választásra vonatkozó, március és szeptember között végzett lekérdezéseik eredményeit vetették össze. Az ugyanazon időpontokban készült, de az egyik mintában csak vezetékes, a másikban vezetékes és mobiltelefonos elérések kombinációjával kapott eredmények között egyértelmű különbségeket mutattak ki.

A regisztrált szavazókat kombinált mintával lekérdező márciusi, júniusi és júliusi adatfelvételek azonos arányú, a republikánus és a demokrata pártra leadott szavazatokat mutattak ki, de az augusztus végi - szeptember eleji adatfelvétel is alig három százalékos különbséget prognosztizált a republikánusok javára a két párt között.

Ezzel szemben a csak vezetékes telefonos lekérdezésekből álló minták márciusban és júniusban hat százalékos republikánus előnyt, júliusban és augusztusban pedig a két párt támogatottsága között egy-egy százalékos különbséget mutattak.

A biztos szavazók körében augusztus végén és szeptember elején lebonyolított lekérdezések bár mindkét esetben republikánus előnyt mutattak, jelentős különbséggel tették azt. A kombinált minta szerint a republikánusok előnye hét százalékos, míg a csak vezetékes lekérdezést alkalmazó minta már 12 százalékos elsőbbséget jelzett előre.

A Pew Research Center a november 2-án esedékes szavazást követően részletes elemzést közöl majd a telefonos adatfelvételek sajátosságairól és problematikájáról.

Vezetékes telefon és mobil a magyar háztartásokban

A magyar közvélemény-kutatók számára is problémát okozhat a vezetékes vonallal és csak mobiltelefonok rendelkező háztartások arányának eltolódása. A Központi Statisztika Hivatal (KSH) adatai szerint ugyanis 2010. második negyedévében a mobiltelefon-előfizetések száma 11,9 millió volt, míg a vezetékes előfizetések száma hárommillió.

Ez azt jelenti, hogy míg hazánkban 100 lakosra 119 mobiltelefon jut, vezetékes fővonal csak 30.

A telefonellátottság háztartásokra vonatkozó arányáról a Nemzeti Hírközlési Hatóság (2010. augusztusa óta Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság) 2010. évi munkaterve közöl adatokat. E szerint a magyar háztartások 41 százaléka rendelkezik vezetékes és mobiltelefonnal is. Ezzel szemben a háztartások 11 százaléka csak vezetékes, 42 százaléka csak mobilhozzáféréssel bír.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×