eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Visszahozzák a halálból a mamutot

Egyelőre ott tartanak a tudósok, hogy - a Jurassic Park című filmben látott kísérlethez kissé hasonlóan - a hajdani óriások egyik megfagyott példányának DNS-éből szeretnék rekonstruálni az egyed vérét. Talán a gyapjas mamutok egy nap újra sétálhatnak majd a földön?

A tudósok szerint egyes testrészeket és fehérjéket is "fel lehetne támasztani" a genetikai adaptációs technika segítségével.

Kevin Campbell, a kanadai Manitoba Egyetem kutató professzora azt mondta, hogy: "A modern technika segítségével helyreállított molekulák által nem sokára olyan eredményekhez juthatunk, mintha valóban visszamentünk volna az időben és vért vettünk volna egy valódi mamuttól."

A kutatás jelenlegi állása szerint úgy tűnik, hogy a mamutok nem csak a hatalmas bundájuknak köszönhetően élték túl a jégkorszakot huszonötezer évvel ezelőtt. A kutatók szerint valamiféle "fagyálló" is lehetett a hatalmas állatok vérében. A gyapjas óriások vére úgy alkalmazkodott a zord időjáráshoz, a túlélésük érdekében, hogy még a szélsőségesen alacsony hőmérséklet mellett is képes volt oxigént szállítani az állat minden testrészébe, írja a Nature Genetics című lap.

Ezt a bizonyos vérmintát egy negyvenháromezer éves szibériai mamut fagyott csontjainak DNS-állományából fogják rekonstruálni. Valamint a mamutok leszármazottainak, az ázsiai elefántoknak a genetikai kódjait is felhasználják majd. Az biztos, hogy még jó pár évig nem tudják a teljes állatot létre idézni, de talán egyszer.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×