eur:
389.81
usd:
362.02
bux:
68338.86
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Szőlőszemek a cukorbetegségre és a szívre

Ha rendszeresen fogyasztunk szőlőt, az csökkenti a szívbetegségek és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, állítják a tudósok.

Ez a gyümölcs ugyanis hatékony a magas vérnyomás ellen, javítja a szívműködését, sőt csökkenti a szívbetegségek és a metabolikus szindróma kockázatát (ez felel a magas vérnyomásért, a magas vércukorszintért és a kóros vérzsír-összetételért is). A szőlő magas antioxidáns tartalma miatt van ilyen jótékony hatással az emberi szervezetre, magyarázzák az amerikai kutatók.

A kísérletben résztvevő patkányokat zsírban és cukorban gazdag étrendre fogták, egy részüknek pedig fehér, vörös és kék szőlő keveréket is adtak. Három hónappal később már egyértelműen kimutatható volt, hogy azoknak a patkányoknak, akik szőlőt is kaptak jobb lett a vérnyomása, a szívműködése és ellenállóbbak lettek a fertőzésekkel szemben. Mindezek mellett a triglicerid szintjük is csökkent, valamint javult a glükóz toleranciájuk.

Dr Steven Bolling szívsebész azt mondta: "A metabolikus szindróma roncsoló hatásaival szemben azért eredményes a szőlőfogyasztás, mert bizonyos phytochemical vegyületeket tartalmaz a gyümölcs. Ez pedig védi a szív sejtjeit a károsodásoktól."

"A patkányoknál kimagaslóan jobbak voltak az eredmények a szív állapotát és a szívműködést tekintve, valamint a fertőzésekkel szembeni ellenállásuk is javult. Habár nincs pontos, közvetlen összefüggés arra nézve, hogy ugyanilyen hatást érhetünk el az embereknél is, de az nagyon biztató, hogy a phytochemical vegyületekben gazdag gyümölcsökkel - amilyen a szőlő is - talán eredményesek lehetünk ezekkel a megbetegedésekkel szemben." - tette hozzá.

A szőlő biztosan jó hatással van ránk, de vannak olyan kipróbált és jól bevált módszerek, amelyek szintén segítenek abban, hogy helyre álljon a vérnyomásunk és csökkentsük a cukorbetegség kockázatát. Ezek pedig a jól ismert: együnk kevesebb zsírt, figyeljünk a koleszterin szintünkre és súlyunkra és mozogjunk sokat típusú tanácsok.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
2023-ban tovább növelte nyereségességét az OXO Technologies Holding Nyrt.

2023-ban tovább növelte nyereségességét az OXO Technologies Holding Nyrt.

Megjelent az OXO Technologies Holding Nyrt. 2023. évi tőzsdei jelentése. A beszámoló a cégcsoport sikeres gazdálkodását, növekvő nyereségességét és kezelt vagyonának dinamikus bővülését mutatja. A következő időszakra a társaság az aktuális befektetési lehetőségeihez illeszkedő rugalmas likviditással készül, a közgyűlés egyszerre hagyta jóvá saját részvényeinek visszavásárlását a mindenkori saját tőkével arányos részvényárfolyamig, illetve döntött a BÉT Standard piacára történő belépésről és tartotta fenn ezzel is további, akár jelentősebb arányú tőkebevonás lehetőségét is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×