eur:
393.1
usd:
367.26
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

A multivitamin tabletták növelik a mellrák kialakulásának kockázatát?

Talán éppen azzal növelik a mellrák kockázatát a nők, hogy naponta szednek multivitaminokat, pont azért, hogy elkerüljék a betegségeket - olvasható a tanulmányokban. A kutatók szerint majdnem 20 százalékkal nő a tumor kialakulásának veszélye azoknál a középkorúaknál és az idősebb nőknél, akik rendszeresen szednek ilyen készítményeket.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a tabletták rákkeltő hatása még nem bizonyított, mivel lehet, hogy az érintett nők az egészségtelen életmódjukat próbálják kompenzálni a vitaminkészítményekkel.

A szakértők, akiknek eddigi eredményei aggasztóak, a kutatásaikban arra fókuszálnak, hogy meghatározzák, egyáltalán a vitaminok biztonságosak-e vagy sem az emberek számára.

Úgy hiszik, a készítmények elősegítik a tumor növekedését, mivel ezek a mellszövetek sűrűségét is növelik; és ez az egyik rizikófaktora a betegségnek. A tanulmányok szerint a vitamin- és ásványi anyag tartalmú készítmények 5 százalékkal növelhetik a mellszövetet. Az is lehetséges, hogy folsav található a multivitamin-tablettákban, ami szintén fontos tényező a rák kialakulásánál, mivel a tanulmányok kimutatása szerint a magas dózis elősegíti a tumor növekedését.

A stockholmi Karolinska Intézetben több mint 35000, 49 és 83 év közötti nőt figyeltek meg 10 évig. Ezen nők közül azoknál, akik rendszeresen szedtek multivitaminokat 19 százalékkal magasabb volt a melldaganat fellelhetősége.

Sőt, amikor a kutatók azokat a tényezőket is figyelembe vették, hogy melyik nő dohányzik vagy dolgozik túl sokat, esetleg kiknél fordult elő hasonló betegség a családban - ezek a rizikófaktorok - még mindig a multivitamin fogyasztók fenyegetettsége volt nagyobb.

A vizsgálatok nem mérték fel azonban, hogy ki, milyen márkájú vitaminokat szed, csupán, hogy szed-e vagy sem. A tanulmányok ott is hibáztak, hogy nem tettek különbséget aközött, hogy a vizsgált nők csak a múltban szedtek vagy most is szednek rendszeresen multivitaminokat. Ez pedig az eredmények torzulását okozhatta.

A becsült adatok szerint az Egyesült Királyságban ez emberek negyede szed rendszeresen valamilyen antioxidáns készítményt vagy multivitamint.

Egy 2007-es tanulmány kimutatta, hogy a részvevő 300 000 férfi közül azoknál, akik naponta többször szednek vitamintartalmú készítményeket 32 százalékkal valószínűbb az, hogy agresszív prosztatarák alakul ki.

2008-ban, a Koppenhágai Egyetem kutatása szerint a magas dózisú A- , E- vitamin és béta-karotin növeli a korai halálozás esélyét.

Csak Angliában minden évben körülbelül 40000 nőnél diagnosztizálják a mellrákot, ez azt jelenti, hogy naponta több mint száz nőnél.

Kat Arney, a Cancer Research UK menedzsere szerint: "Ahogy azt már számos tanulmány elmondta, a mostani kutatás is megerősíti, hogy a multivitaminok nem biztos, hogy hasznosak az egészségünknek. A legjobb egy egészséges, kiegyensúlyozott diéta, sok gyümölccsel és zöldséggel."

Dr. Gilbert Ross, az Amerikai Tudományos és Egészségügyi Tanács igazgatója elmondta, hogy: ha valaki nagyon multivitaminokat akar szedni, ez a kutatás úgysem fogja megállítani. Persze más részről azt üzenik azoknak, akik aggodalmaskodnak, hogy nincs jó egészségügyi vagy orvosi ok, hogy multivitaminokat szedjünk, kivéve az alultápláltságot.

Az egészségügyi kiegészítők információs szolgálata, a gyártók véleménye alapján kijelentette, hogy: nincs bizonyíték arra, hogy a multivitaminok mellrákot okoznának. Az angol nők alacsony mikrotápanyag bevitele illetve ezek folyamatos elmaradása nemzeti táplálkozási szokás. Így a multivitaminok nagyon fontos hozzájárulást jelentenek az emberek vitamin és ásványi anyag beviteléhez.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×