INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Megkezdte első űrsétáját az Endeavour két asztronautája

InfoRádió / MTI
Megkezdte az erre a misszióra tervezett három űrséta közül az elsőt a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) egy nappal korábban kikötött Endeavour amerikai űrrepülőgép két asztronautája - közölte az amerikai űtkutatási hivatal, a NASA.

Robert Behnken és Nicholas Patrick közép-európai idő szerint péntek hajnalban lépett ki a nyílt világűrbe.

A 6 és fél órásra tervezett külső űrszerelési munka során a feladatuk az lesz, hogy először eltávolítsák az Unity modul dokkoló ajtajának a védőburkolatát. Majd az űrbázis egyik robotkarjával kiemelik az űrrepülőgép rakteréből a Tranquility egységet, és a Unity dokkoló berendezéséhez szállítják.

A 18 tonna tömegű 7 méter hosszú és 4,5 méter széles henger alakú Tranquility (Node-3) modul lesz a végleges otthona annak az életfenntartó egységnek, amely a hat fős állandó személyzet kiszolgálását lehetővé teszi.

Ehhez az egységhez csatlakoztatják majd a mostani küldetés során a Cupola elnevezésű csillagászati megfigyelő modult is, amelyet ugyancsak most szállított az Endeavour a Föld körül átlagosan 350 kilométeres magasságban keringő űrállomásra. Az olasz gyártmányú Cupola tulajdonképpen egy boltozatos felépítésű obszervatórium. Hét, spalettákkal felszerelt ablaka van. Hat az oldalán, egy pedig maga az építmény "teteje". Így a benne tartózkodó űrhajósoknak panorámaszerű kilátása lesz a világűrre minden irányban. Másfél méter magas és majd 3 méter széles.

A címlapról ajánljuk