eur:
394.07
usd:
365.69
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Újra megvizsgáljk a Himalája gleccsereiről szóló jelentést

Az ENSZ által felkért, klímakutatókból álló szakértői testület bejelentette, hogy felülvizsgálja azt a korábbi jelentést, amely szerint 2035-re teljesen eltűnhetnek a Himalája gleccserei, és amelyet élesen bírált az indiai kormány.

A 2007-es ENSZ-jelentés szerint a globális felmelegedés hatására 2035-ig a Himalája több ezer gleccsere eltűnik, ha a felmelegedés jelenlegi ütemben folytatódik. "Megvizsgáljuk a Himalája gleccsereinek kérdését, és állást foglalunk róla a következő két-három napban" - közölte Radzsendra Pacsauri, az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) elnöke.

Vannak szakértők, akik azt jósolják, hogy a 10 legfontosabb ázsiai folyó, amelyeket a gleccserek táplálnak, kiszáradhat a következő öt évtizedben. Mindez több száz millió emberre lehet hatással Indiában, Pakisztánban és Kínában.

Dzsairam Rames indiai környezetvédelmi miniszter hétfőn megkérdőjelezte a 2007-es jelentés eredményeit. Újságíróknak a gleccserekről szólva elmondta, hogy "valóban visszahúzódnak, és ennek mértéke komoly aggodalmat okoz, ám a 2035-ös előrejelzésnek szemernyi tudományos bizonyítéka sincs".

Tavaly novemberben elismerte ugyan, hogy néhány gleccser területe csökken, ám úgy vélte, hogy ennek üteme nem történelmileg aggasztó, ahogyan az IPCC jelezte. "A himalájai gleccserek állapota tényleg rossz, de az IPCC és Al Gore ítéletnapot idéző előrejelzései tévesek" - mondta akkor. A miniszter Vidzsaj Kumar Raina indiai geológus cikkére hivatkozott, aki úgy vélekedett, hogy semmi rendkívüli nem történik az indiai gleccserekkel, és általában sincs nincs bizonyíték a klímaváltozásra.

Egyes szakértők szerint a 2035-ös előrejelzés nem lektorált tudományos megfigyeléseken alapult. A londoni The Times azt írta, hogy az az indiai tudós, aki 1999-ben először felvetette a himalájai olvadást, most elismerte, hogy "spekuláció" volt.

Az IPCC-jelentések hibái károkat okozhatnak, mert a bennük szereplő megállapítások útmutatóul szolgálnak a kormányzatok politikájához. Az IPCC legjelentősebb bejelentése 2007-ben az volt, hogy több mint 90 százalékban biztos abban: az emberi tevékenység a fő oka a globális felmelegedésnek, főként a fosszilis tüzelőanyagok használata miatt.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×