eur:
392.72
usd:
366.34
bux:
66717.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Minél kevesebbet ücsörög, annál egészségesebb lesz

Minden egyes, naponta tévézéssel töltött óra kimutathatóan hozzájárul a szívkatasztrófa kockázatának növekedéséhez.

A naponta tévézéssel töltött idő egy órával való növelése 5 százalékkal növelheti a szívinfarktus vagy más végzetes szívbetegségek kockázatát - derül ki egy kutatásból.

De nemcsak a tévézés az egyetlen mumus. A mozgásszegény életmód minden fajtája, például az autóban ücsörgés vagy a számítógép előtti munka egyaránt növeli a szívbetegségek kockázatát - erre a következtetésre ausztráliai kutatók jutottak.

Azoknak, akik naponta több mint négy órán át ülnek a tévé előtt, 80 százalékkal nagyobb az esélyük egy szív- és érrendszeri betegségek miatt bekövetkező halálra, mint azoknak, akik kevesebb, mint két órát fordítanak erre a tevékenységre a napjukból.

A kutatók csaknem 8 800 felnőtt életvitelét tanulmányozták az elmúlt hét évben, és megállapították, hogy a rákos megbetegedésre is nagyobb sanszuk van azoknak, akik keveset mozognak.

Nagy-Britanniában a felnőttek átlagosan három órát televízióznak naponta. A Circulation-ben, az amerikai szívgyógyász társaság szaklapjában megjelent tanulmány rámutat: sok ember úgy tölti a napját, hogy az egyik székből felállva leül a másikba, az autóból az irodába, majd hazaérve a tévé elé.

David Dunstan professzor, a kutatás vezetője rámutatott: hiába van valakinek megfelelő súlya, ha hosszú időt tölt mozgás nélkül egy székben ülve, annak igen rossz hatása van a vércukor- vagy a vérzsírszintjére, ezek pedig kulcstényezők a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából.

A kutatás nem terjedt ki más rizikófaktorokra, például a dohányzásra vagy a magas vérnyomásra. Készítői ugyanakkor rámutatnak: aki csak teheti, tartózkodjon a hosszas ücsörgéstől.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×