INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Minél kevesebbet ücsörög, annál egészségesebb lesz

Infostart / InfoRádió
Minden egyes, naponta tévézéssel töltött óra kimutathatóan hozzájárul a szívkatasztrófa kockázatának növekedéséhez.

A naponta tévézéssel töltött idő egy órával való növelése 5 százalékkal növelheti a szívinfarktus vagy más végzetes szívbetegségek kockázatát - derül ki egy kutatásból.

De nemcsak a tévézés az egyetlen mumus. A mozgásszegény életmód minden fajtája, például az autóban ücsörgés vagy a számítógép előtti munka egyaránt növeli a szívbetegségek kockázatát - erre a következtetésre ausztráliai kutatók jutottak.

Azoknak, akik naponta több mint négy órán át ülnek a tévé előtt, 80 százalékkal nagyobb az esélyük egy szív- és érrendszeri betegségek miatt bekövetkező halálra, mint azoknak, akik kevesebb, mint két órát fordítanak erre a tevékenységre a napjukból.

A kutatók csaknem 8 800 felnőtt életvitelét tanulmányozták az elmúlt hét évben, és megállapították, hogy a rákos megbetegedésre is nagyobb sanszuk van azoknak, akik keveset mozognak.

Nagy-Britanniában a felnőttek átlagosan három órát televízióznak naponta. A Circulation-ben, az amerikai szívgyógyász társaság szaklapjában megjelent tanulmány rámutat: sok ember úgy tölti a napját, hogy az egyik székből felállva leül a másikba, az autóból az irodába, majd hazaérve a tévé elé.

David Dunstan professzor, a kutatás vezetője rámutatott: hiába van valakinek megfelelő súlya, ha hosszú időt tölt mozgás nélkül egy székben ülve, annak igen rossz hatása van a vércukor- vagy a vérzsírszintjére, ezek pedig kulcstényezők a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából.

A kutatás nem terjedt ki más rizikófaktorokra, például a dohányzásra vagy a magas vérnyomásra. Készítői ugyanakkor rámutatnak: aki csak teheti, tartózkodjon a hosszas ücsörgéstől.

A címlapról ajánljuk