INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Nemcsak utópia: katonák helyett robotok harcolnak majd a háborúkban

Infostart / InfoRádió
Kutatók szerint néhány évtizeden belül már fele-fele arányban lehetnek az emberek és a robotok egy modern hadseregben. Addig azonban sok jogi és etikai kérdést kell megválaszolni a témában. Egyebek mellett ezekről is szólnak a most kezdődő IX. Robothadviselés Tudományos Konferencia és Szakkiállítás előadásain. A rendezvény kapcsán Kovács László, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem docense nyilatkozott az InfoRádiónak.

Vannak kutatások, amelyek szerint 2050-2060 környékére már fele-fele arányban lesznek emberek és robotok a harctéren - mondta az InfoRádiónak a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem docense, aki azonban úgy véli: az elmúlt évek háborús konfliktusai azt bizonyítják, hogy ez az idő ki fog tolódni.

Kovács László elképzelhetőnek tartja, hogy a távoli jövőben robotok harcolnak majd egymás ellen. Ezek a robotok képesek lesznek önállóan működni és döntéseket hozni a fedélzeti szoftverüknek megfelelően. Etikai problémát vet fel azonban, hogy meddig lehet engedni a robotokat az önálló döntéshozatalban, és hol a határ, amikor az emberi beavatkozás már mindenképpen szükséges lesz. Nem tisztázott az sem, hogy a fegyverrel rendelkező robot tüzet nyithat-e az emberre.

Ezek a problémák biztosan nem kerülnek előtérbe a közeljövőben a szakértő szerint, mert ezek a robotok ma még inkább egy járműhöz, katonai eszközhöz, nem pedig a filmekből is ismert robotokhoz hasonlítanak.

A mesterséges intelligencia sem tart még ott, hogy önálló robotot vagy emberutánzatot gyártsanak, a mai robotok még csak korlátozott feladatokat képesek ellátni - tette hozzá Kovács László.

Hanganyag: Litauszky Balázs

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk