eur:
395.66
usd:
371.98
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Milyen az óceáni élet ötezer méter mélyen?

Sokkal változatosabb, fajokban gazdagabb élet rejtőzik az óceánok sötétségbe burkolózó mélyén, mint korábban gondolták a tudósok - derült ki egy tengeri életformákat lajstromba vevő tízéves kutatás legújabb, vasárnap közzétett eredményeiből.

A fény körülbelül 200 méterre hatol le a tengerbe, ezután már az a sötétségzóna következik, amelynek élővilágát most ötezer méteres mélységig vizsgálták. A hatalmas nyomású, fagyos mélységekben a kutatók összesen 17 650 fajt azonosítottak, köztük rákokat, korallokat, tengeri csillagokat, világító medúzákat és olyan csöves férgeket, amelyek a tengerfenékből szivárgó olajjal táplálkoznak.

"A mélytengeri élet sokkalta, sokkalta változatosabb, mint gondoltuk - közölte Robert Carney, a Louisianai Állami Egyetem professzora, a kutatás egyik vezetője. - A mélytengeri kameráknak és más felderítő készülékeknek köszönhetően a sötét zóna többé nem ismeretlen számunkra".

A mélytengeri lények táplálkozása alkalmazkodik élőhelyükhöz: vannak, amelyek az olajat és metánt lebontó baktériumokat hasznosítanak, mások alámerülő tetemeket fogyasztanak. Egyes fajok az elpusztult bálnák csontvázával táplálkoznak.

A napfény teljes hiányát egyes fajok saját fény kibocsátásával helyettesítik; a fényjelek a táplálékszerzésben és a szaporodásnál játszanak szerepet.

Az akár két méteres hosszt is elérő, kocsonyás testű uszonyos polipok a mélység nagyobb élőlényei közé tartoznak, azonban az ő méretük is messze elmarad egyes medúzafajokétól, amelyek testhossza a kékbálnáét is meghaladhatja.

A kutatók a globális felmelegedésre utaló jeleket is találtak vizsgálódásuk során: ezek közé tartozik a víz melegedése és savasodása (utóbbit a légköri szén-dioxid elnyelése okozza).

A mélytengerek élővilágának feltérképezése részét képezte egy kilenc éve folyó nagyobb programnak, a Tengeri Életformák Számbavételének (Census of Marine Life, COML). A várhatóan 2010 októberében lezáruló kutatásban 80 ország több mint 2 ezer tudósa vesz részt. A felmérés végén egy nagyközönségnek szóló ismeretterjesztő munka, egy szakmai köröknek szóló, az egyes munkacsoportok kutatását összefoglaló kötet, valamint egy biodiverzitást taglaló könyv megjelentetését tervezik.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
Az inflációs fordulat egyik legnagyobb elszenvedője nem kapja meg a mentőövet

Az inflációs fordulat egyik legnagyobb elszenvedője nem kapja meg a mentőövet

Nemcsak a forint szenvedte meg az amerikai inflációs kilátások változását, a korábban globális menedékdevizának számító japán jen 34 éves mélypontra gyengült a dollárral szemben. A gyengülés nem belföldi tényezőknek köszönhető, de ez nem jelenti azt, hogy a japán jegybank jövő heti kamatdöntő ülésen ne tudna tenni a jen védelmében. Csakhogy a Bank of Japan most mással van elfoglalva: azzal, hogy kirángassa az országot az őket évtizedek óta sújtó stagnálásból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×