eur:
389.63
usd:
363.15
bux:
68130.39
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ragadozó madarakkal temették el Cahuachi papnőjét

Ragadozó madarakkal temették el Cahuachi papnőjét.

Cahuachi a Kr. e. I. és a Kr. u. V. század között virágzó Nazca-kultúra egyik szertartási központja volt, ahol hatalmas piramisokat, templomokat és közösségi tereket építettek - olvasható a http://enperublog.com című portálon.

Giuseppe Orefici olasz régész, a Nazca-projekt igazgatója, aki hosszú évek óta végez feltárásokat a térségben, a mostani ásatási szezonban fedezte fel egy fiatal papnő múmiáját, akit valamikor Kr. u. 300-450 között helyeztek végső nyugalomra.

Az archeológus meggyőződése szerint a lány, akit 12-14 éves korában ért a halál, fontos személy volt, minden bizonnyal az elit tagja lehetett. Végső nyughelye egy több helyiségből álló szentélyszerű sírépítmény volt, amelynek teteje négy oszlopon nyugodott.

A lány felső végtagjai kissé deformálódtak, a régész szerint valószínűleg amiatt, hogy napi rendszerességgel, vélhetően imádkozva hosszú ideig kinyújtva tartotta karjait.

A lányt finom vászonba tekerték, s obszidián nyílhegyeket rejtettek el a lepelben. Csodálatos ékszerekkel - egyebek közt kagylóból készült nyaklánccal, karkötőkkel díszítették fel az elhunytat, amelyek közül a legszebb egy aranyból készült "orrpiercing": a gyűrűt a lány orrán fedezték fel, amikor kibontották lepleiből.

A sírkamrából több, mértani mintával díszített kerámiaedény is előkerült. A legérdekesebb lelet ragadozó madarak fejeinek tucatjai. A csőrüket finom zsineggel összekötötték, s némely fejhez a madár testét is "mellékelték".

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×