eur:
395.52
usd:
372.31
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Veszélyben a mediterrán emlősök

kihalás veszélye fenyegeti a Földközi-tenger vidékén élő emlősök egy hatodát, elsősorban a természetes élőhelyeik elvesztése, valamint a mezőgazdasági- és az éghajlati változások miatt - derült ki a Nemzetközi Természetvédelmi Szövetség (IUCN) legújabb tanulmányából.

A genfi székhelyű IUCN szakértőinek 320 különböző emlősfajra kiterjedő tanulmánya szerint, a vizsgált állatok 49 százaléka veszélyeztetett és ezek közül mintegy húsz faj sehol máshol a világon nem honos.

Míg a Földközi-tenger vidékén élő emlősök - így például a mediterrán barátfóka és az ibériai hiúz - három százaléka "kihalófélben", öt százaléka pedig "végveszélyben" van, addig másik nyolc százalékuk a "sebezhető" kategóriába tartozik.

"Az elsőszámú fenyegetést az élőhelyeik elpusztítása jelenti, mely probléma a veszélyeztetett fajok 90 százalékát érinti" - mondta az IUCN egyik szakértője, Annabelle Cuttelod, aki a tanulmány egyik társ-szerzője. "Nemzetközi megmozdulásra van szükség ahhoz, hogy megvédjük a kulcsfontosságú területeket és megőrizzük a természetes élőhelyeket annak érdekében, hogy ne veszítsük el a vidék gazdag biológiai sokféleségét" - hangoztatta.

A veszélyeztetett fajok jelentős része Törökország hegyeiben, Afrika északnyugati részein, a történelmi Lavente régió, vagyis a mai Szíria, Jordánia, Izrael és Libanon alkotta területen, valamint Palesztina egyes térségeiben összpontosul. A nagy növényevők közé tartozó őzek és nyulak mellett a húsevő állatok is veszélyben vannak.

Ezek közül a fajok közül nyolc, köztük a víziló és a mezopotámiai dámvad már ki is haltak a térségben.

"Hogy biztosítsuk a nagy növényevő állatok és a húsevő emlősök túlélését a Földközi-tenger térségében, helyre kell állítanunk az élőhelyeiket és a táplálék láncukat" - mondta Helen Temple, a tanulmány másik szerzője. "Arra kell bátorítanunk az embereket, hogy fogadják el a nagyobb ragadozókat, valamint fordítsanak több figyelmet a védett területek kezelésére és a vadászatra vonatkozó jobb törvényi rendelkezésekre" - tette hozzá.

Bár a 250 szakértő közreműködésével készített tanulmány nem terjedt ki a régió bálna és delfin állományának vizsgálatára, kimutatta azonban, hogy a mediterrán térségben élő emlősök több mint egynegyedének (27 százalék) csökken, 31 százalékának stabil és mindössze 3 százalékának növekszik a populációja.

A maradék 39 százalékról nincsenek adatok. A mostani az első alkalom, hogy a Földközi-tenger vidékének emlősei mind felkerültek az IUCN veszélyeztetett fajokat jegyző vörös listájára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×