eur:
389.64
usd:
363.13
bux:
68101.94
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Alulról olvadnak Grönland gleccserei

Gyorsuló ütemben olvadnak Grönland gleccserei a parthoz egyre közelebb hatoló meleg tengeráramlatok miatt - mutatták ki kutatók nemrég.

"A meleg áramlatok korábban is a partok közelében húzódtak, az újdonság az, hogy most már elérik a parti gleccsereket is" - közölte Iris Menn, a Greenpeace szakértője, aki az Arctic Sunrise (Sarki napkelte) nevű hajó fedélzetén többhetes expedíción vett rész Grönland partjainál.

Az út során kiderült, hogy a sziget keleti partvidékén három gleccser is olvadásnak indult, mivel nyelvüket 0,5-3 Celsius fokos tengervíz határolja.

Ezek közül az egyik helyzete különösen aggasztó - figyelmeztetett Menn. - A jégár 80 kilométer szélességű főága a tengerbe ér, s ha ez a gleccsernyelv instabillá válik és letörik az olvadás miatt, az egész mögötte lévő jégtömeg utána zúdulhat.

A kutatók most azt próbálják igazolni, hogy fennáll-e összefüggés a grönlandi jégtakaró gyorsuló olvadása és az észak-atlanti áramlatok melegedése között. Számítások azt mutatják, hogy az "alulról", tehát a tenger felmelegedése miatti olvadás tízszer vagy akár húszszor is erősebb lehet, mint a légköri okok miatt bekövetkező.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×