INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Bravúros hallásjavító műtét Szegeden

Infostart / InfoRádió
Magyarországon először hajtottak végre felnőtt betegen - egy 59 esztendős férfin - az angol rövidítése alapján Bahának elnevezett (Bone-anchored hearing aid) hallásjavító műtétet szerdán a Szegedi Tudományegyetem fül-orr-gégészeti klinikáján.

A beavatkozás eredményeként a hagyományos eszközökkel az eddig nem megfelelően korrigálható hallásvesztés, többek között a féloldali siketség válik kiválóan javíthatóvá - mondta Terman Tibor, a módszert Magyarországon bevezető Amplifon Kft. ügyvezető igazgatója.

Az eljárás során a légvezetéses hallás romlásával járó betegségeknél a beültetett apró szerkezet a koponyacsont rezgését kihasználva juttatja el a hangokat a belső fülbe - magyarázta a szakember.

Normális esetben a hang légvezetéssel, a dobhártyán és a hallócsontláncolaton keresztül jut a belső fülbe. Léteznek azonban olyan betegségek, amelyek a légvezetéses hallás romlásával járnak. Műtéti korrekcióval általában visszaállítható a hangvezetés, de vannak olyan kórképek, amelyeknél ez nem kivitelezhető. Ilyen például az egyoldali siketség, a krónikus folyós középfülgyulladás, a hallójárat és a belsőfül egyes fejlődési rendellenességei vagy a hallócsontok elmeszesedése.

A Baha-eljárás során alkalmazott szerkezet egy, a koponyacsontba ültetett speciális titániumcsavarból, valamint az ehhez kapcsolható külső egységből áll. Az egy centiméteres külső egység mikrofonja rögzíti a hangokat, majd mikroszámítógépe átalakítja a rezgéseket, amelyeket a titániumcsavaron keresztül közvetít a koponyacsonton keresztül a belső fülbe - ismertette a módszer működési elvét Terman Tibor.

A Nyugat-Európába már rutinszerűen alkalmazott, mintegy kétmillió forintba kerülő eljárást Magyarországon eddig csak gyerekeknél, speciális fejlődési rendellenességeknél alkalmazták. Felnőtteknél jelenleg egyedi elbírálás alapján támogatja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár - tudatta a szakember. Hozzátette: évente néhány száz emberen segíthetne egy ilyen műtét.

Rovó László, a műtétet végző egyetemi docens a sikeres beavatkozás után elmondta, a férfi olyan kevert jellegű, kétoldali halláscsökkenésben szenvedett, amely hallókészülékkel nem volt korrigálható.

A hallást segítő készülék külső egységét a műtéti sebek teljes gyógyulás után, várhatóan hat hét múlva csatlakoztathatják az implantátumhoz - közölte a szakember.

A címlapról ajánljuk