eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Visszaprogramozták az őssejtekkel gyógyított egereket

Először sikerült egerek szívében részlegesen kijavítani a szívinfarktus által okozott károkat újraprogramozott felnőtt őssejteket beültetésével - közölték amerikai kutatók a Circulation című szakfolyóirat hétfőn megjelent számában.

Ez volt az első tanulmány, amelyben egerek szívbetegségének gyógyítására felhasználták a közönséges felnőtt sejtek visszaprogramozásával nyert pluripotens őssejteket (angol megnevezésének rövidítése alapján iPS-eket). Ezek a sejtek az embrionális őssejtekhez nagyon hasonlóan viselkednek, sokat tudnak és etikai kifogások sem merülnek fel eredetükkel szemben.

A vizsgálatokat a Minnesota állambeli Rochesterben működő Mayo Klinikán végezték Timothy Nelson vezetésével. Az őssejtkezelés célja, hogy majdan a páciens saját sejtjeiből lehessen pótolni a szívroham következtében elpusztult sejteket, ezáltal újra egészségesen működő szívet kaphat az illető szervátültetés nélkül is. Ebben az esetben a kilökődés veszélye sem merül fel, hiszen saját sejtekből alakulnak ki a szív új sejtjei.

A Mayo Klinika kutatói kötőszöveti sejteket késztettek átalakulásra, így azok embrionális őssejthez hasonló, újraprogramozott állapotba kerültek. Az így előkészített iPS-sejteket bejuttatták az egerek sérült szívizmába, ahol a pluripotens, sokféle átalakulásra képessé vált sejtek szívizomsejtekké fejlődtek.

A visszaprogramozással nyert őssejtek a regeneráló orvoslás számos területén ígérnek előrelépést: a szív, a máj, a szem, az agy és az idegrendszer elpusztult sejtjei helyébe léphetnek. Hosszabb távon gyógyíthatóvá tehetnek olyan betegségeket, mint a Parkinson-kór, az Alzheimer-kór vagy az 1-es típusú diabétesz anélkül, hogy embrionális őssejteket kellene felhasználni.

A felnőtt sejtek újraprogramozási módszerét, az iPS-technikát 2007-ben dolgozták ki a tudósok, ez nyitotta meg az utat a mostani eredmény előtt is. Az iPS-sejtek emberi kipróbálását még nem engedélyezték, vélhetően évek telnek el, mire bármilyen humán orvosi kezelés igénybe veheti őket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×