eur:
389.75
usd:
364.33
bux:
68107.67
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Válságos állapotban "a világegyetem ura"

A súlyosan beteg Stephen Hawking válságos állapotban került kórházba. A szinte teljesen béna világhírű matematikus és elméleti fizikus munkásságát Isaac Newtonéhoz hasonlítják. Műveiben a világegyetem titkait próbálta megfejteni.

A legnépszerűbb tudományos könyv szerzőjét válságos állapotban szállították kórházba - tájékoztatott a Cambridge Egyetem. Stephen Hawking, akinek nevéhez fűződik Az idő rövid története és A Világegyetem dióhéjban című könyv is, hétfőn került kórházba mellkasi fertőzés miatt.

A 67 éves tudós szombaton tért vissza Amerikából, miután a megbetegedése miatt számos fellépést kellett lemondania. A cambridge-i Addenbrooke's kórházba szállították. "Nagyon beteg" - nyilatkozta a Cambridge Egyetem szóvivője, aki hozzátette, hogy a professzornak légúti fertőzése van.

A kórházban tartózkodik a tudós 38 éves lánya is, valamint korábbi felesége, a 65 éves Jane, akitől 1990-ben vált el.

Hawking, akit "a világegyetem urának" is szoktak nevezni,  motoros neuron betegsége miatt szinte teljesen béna, kommunikálni is csak egy beszédszintetizátorral tud. Súlyos mozgáskorlátozottsága ellenére aktívan dolgozott fizikusként, és kutatta a világegyetem titkait.

Alig húsz évesen szerzett doktori fokozatot kozmológiából a Cambridge Egyetemen. Nem sokkal később, 21 évesen diagnosztizálták nála a súlyos betegséget, és bár végtagjai lebénultak és tolószékbe kényszerült, folytatni tudta kutatásait Cambridge-ben. 1980-ban a matematikai tanszék Lucas-professzorának választották - ahogy korábban Isaac Newtont is. Az angol matematikus és fizikus a második, Hawking pedig 17. a sorban.

Leghíresebb könyve, Az idő rövid története 1988-ban jelent meg - több mint negyven nyelvre fordították le és harmincmillió példány kelt el belőle. 1999 végén a BBC internetes közvélemény-kutatásában ő lett az egyetlen élő ember, akit beszavaztak az elmúlt évezred tíz legjelentősebb gondolkodója közé (hatodik helyen, Charles Darwin és Immanuel Kant között).

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×