eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Ma már nem olyan veszélyes a szívinfarktus, mint régen

Kisebb területű szívizomelhalás, kevesebb halálos ritmuszavar és később kialakuló szívelégtelenség jellemzi a mai szívinfarktusos megbetegedéseket a 15-20 évvel ezelőtti esetekhez képest - hívta fel a figyelmet a János Kórház Kardiológiai Ambulanciájának főorvosa. Matos Lajos úgy véli: az átlagosan jellemző, összességében kevésbé súlyos, ezért nagyobb túlélési eséllyel bíró szívrohamok a vérnyomás és a koleszterin hatásosabb előzetes csökkentésének köszönhető.

Mára jelentősen megváltozott az infarktus természete, a halálozás pedig igen jelentősen csökkent, és Magyarországon is javultak az ilyen adatok - mondta az InfoRádiónak a János Kórház Kardiológiai Ambulanciájának főorvosa, aki egy amerikai kutatásra alapozta kijelentését.

Az Egyesült Államokban összehasonlították a több évtizeddel ezelőtti és a mostani adatokat, amelyekkel a betegek EKG-ját és fájdalomszintjét mérték. Az eredmény meglepetést hozott, ugyanis a kutatók úgy találták, hogy a mai, kórházba szállított szívinfarktusos betegek kevésbé súlyos rohamot kaptak, mint a 15 évvel ezelőtti páciensek.

A jelenséget azzal magyarázza Matos Lajos, hogy ma jobban igyekszünk megelőzni az infarktust, és lényegesen hatásosabb a magas vérnyomás betegség kezelése, mint volt húsz évvel ezelőtt. Ráadásul a vérzsír, vagyis a koleszterinszint csökkentése is jelentősen megváltoztatta a koszorúérbetegek sorsát és életkörülményeit - véli a szakorvos.

Matos Lajos hangsúlyozta: a korszerű megelőzésnek köszönhetően ma az szívinfarktus már nem olyan súlyos, és egy-egy rohamnál átlagosan kisebb terület hal el a szívizomból, kisebb az esélye a halálos ritmuszavar és a szívelégtelenség későbbi kialakulásának.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×