eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Ha kevesebbet eszünk, okosabbak leszünk?

A bevitt kalória csökkentése jótékonyan hathat a memóriára, legalábbis az idős embereknél, akiknél a memóriazavar szinte az öregedés velejárója - állapították meg német kutatók.

Ha nagyjából harmadával csökkentjük az elfogyasztott étel mennyiségét, azzal nemcsak súlyunkat csökkenthetjük, hanem a memóriánkat is segítjük - állítják német tudósok, akik ötven idősebb embernek biztosították az általuk kidolgozott diétát.

Három hónap elteltével memóriatesztet végeztettek velük, amely azt mutatta, hogy a képességük jelentősen javult.

A táplálkozás-szakértők ugyanakkor arra mutattak rá: a speciális étrend szakértő segítsége nélküli alkalmazása akár árthat is az egészségnek.

Az eredmények mindenesetre kecsegtetőek, és alapot adnak a további vizsgálatokra, az időskori memóriazavar ugyanis a demens betegek egyik legnagyobb problémája.

Ráadásul a kutatók még abban sem biztosak, hogy a kísérlet során alkalmazott étrend a legmegfelelőbb, ezért tovább vizsgálják, és ha kell, módosítják azt.

A felmérésben résztvevő, átlagosan 60 éves embereket három csoportba osztották. Az első csoport kiegyensúlyozottan táplálkozott, és annyi kalóriát vitt be a szervezetébe, mint korábban. A második hasonlóan étkezett, bár telítetlen zsírsavakból nagyobb mennyiséget fogyasztott, például sok olívaolajt vagy halat evett.

A kalóriabevitelét csak a harmadik csoport tagjainak csökkentették, ők ötvenen voltak.

Három hónap után az első két csoport eredményei között nem találtak különbséget, a harmadiknál azonban jelentős javulást észleltek a felmérés készítői.

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×