Ha nagyjából harmadával csökkentjük az elfogyasztott étel mennyiségét, azzal nemcsak súlyunkat csökkenthetjük, hanem a memóriánkat is segítjük - állítják német tudósok, akik ötven idősebb embernek biztosították az általuk kidolgozott diétát.
Három hónap elteltével memóriatesztet végeztettek velük, amely azt mutatta, hogy a képességük jelentősen javult.
A táplálkozás-szakértők ugyanakkor arra mutattak rá: a speciális étrend szakértő segítsége nélküli alkalmazása akár árthat is az egészségnek.
Az eredmények mindenesetre kecsegtetőek, és alapot adnak a további vizsgálatokra, az időskori memóriazavar ugyanis a demens betegek egyik legnagyobb problémája.
Ráadásul a kutatók még abban sem biztosak, hogy a kísérlet során alkalmazott étrend a legmegfelelőbb, ezért tovább vizsgálják, és ha kell, módosítják azt.
A felmérésben résztvevő, átlagosan 60 éves embereket három csoportba osztották. Az első csoport kiegyensúlyozottan táplálkozott, és annyi kalóriát vitt be a szervezetébe, mint korábban. A második hasonlóan étkezett, bár telítetlen zsírsavakból nagyobb mennyiséget fogyasztott, például sok olívaolajt vagy halat evett.
A kalóriabevitelét csak a harmadik csoport tagjainak csökkentették, ők ötvenen voltak.
Három hónap után az első két csoport eredményei között nem találtak különbséget, a harmadiknál azonban jelentős javulást észleltek a felmérés készítői.
Az EU és a NATO is tudja, és nem tűri az ilyen viselkedést