eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Fél adag is hatásos az influenza elleni oltásból

Az egészséges, ötven évesnél fiatalabb felnőttek esetében a fél adag influenza elleni oltás ugyanolyan hatásos, mint a teljes dózis - állítják amerikai kutatók. Nagy Károly, a Semmelweis Egyetem Orvosi Mikrobiológiai Intézetének igazgatója azonban kizárólag vészhelyzetben, például oltóanyag-hiány esetén javasolja a vakcina megfelezését.

Az amerikai kutatásban 1100 felnőtt vett részt, akik közül minden másodiknak csak fél adag oltóanyagot adtak, míg a többiek a teljes dózist kapták meg. Az oltás után három héttel a vérvizsgálatból kiderült, hogy a 18-49 év közöttieknél a fel adag vakcina ugyanolyan mértékben stimulálta az immunrendszert, mint a teljes dózis - és mindkét csoport tagjai közül ugyanannyian betegedtek meg.

A kutatást az amerikai hadsereg washingtoni egészségügyi központjában végezték, és az is kiderült belőle, hogy a nők immunrendszere - kortól és a vakcina mennyiségétől függetlenül - sokkal jobban reagál az oltásra, mint a férfiaké - hangsúlyozta a vizsgálatot vezető Renata Engler ezredes, immunológus.

Az eredmény közegészségügyi szempontból igen fontos, hiszen segíthet, amikor járvány idején hiány alakul ki oltóanyagból, illetve arra az esetre is támpontot adhat, ha a madárinfluenza világjárványt (pandémiát) okoz.

Mivel az influenzavírusok folyamatosan mutálódnak, minden évben módosítani kell az oltóanyagon, és újra meg újra beoltani a leginkább veszélyeztetetteket - gyerekeket, időseket, krónikus betegeket.

Csak az Egyesült Államokban 36 ezer ember hal meg, és 200 ezer kerül kórházba évente influenza miatt.

Nagy Károly, a Semmelweis Egyetem Orvosi Mikrobiológiai Intézetének igazgatója azonban csak vészhelyzetben, például oltóanyag-hiány esetén javasolja fél adag oltás beadását.

Nagy Károly virológus professzor az InfoRádiónak azt mondta: a gyártók általában több ellenanyagot tesznek egy adagba, ám a felezés hatása nem garantálható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×