eur:
389.46
usd:
362.58
bux:
68013.22
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Új csodamódszer a rákgyógyításban

Teljesen felépült betegségéből egy brit rákbeteg, miután a saját szervezetéből vett többmilliárd immunsejtet fecskendeztek vissza a testébe. Ez lehet a rákgyógyítás csodamódszere?

Nyolc hét - mindössze ennyi időre volt szüksége a felépüléshez annak a brit betegnek, akinek súlyos bőrrákját úgy kezelték, hogy saját szervezetéből vett immunsejteket fecskendeztek vissza testébe.

Pedig az 52 éves páciensnek előrehaladott melanomája volt, ami a bőrrák legsúlyosabb típusa: a daganat már a nyirokcsomóira és tüdejének egyik felére is átterjedt. De két évvel a diagnózis és a különleges immunkezelés után a beteg teljesen egészséges.

Az új csodamódszer titka az immunsejt, amiből a daganatos betegeknek kevés van, ezért szervezetük nem tud hatékonyan szembeszállni a tumorsejtekkel. A beteg saját immunsejtjeiből vesznek ki egy keveset, amelyeket aztán klónoznak, majd visszafecskendeznek oda, ahonnan elvették. A rákbeteg legyengült immunrendszere így fel tudja venni a harcot a daganattal, és ahogy az eset bizonyítja, le is tudja azt győzni.

Az immunoterápiaként ismert kezelés szakértők szerint valódi áttörést jelenthet a hatékony rákgyógyításban, ám hozzáteszik: még további kutatásokra és klinikai vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy kiderítsék, miként lehet majd alkalmazni széles körben a drága és bonyolult módszert.

Mindenesetre úgy tűnik, hogy az immunsejtek jelenthetik a daganatos betegek számára a reményt arra, hogy betegségüket a kemoterápiánál és a besugárzásnál kevésbé drasztikus és mérgező módszerrel lehessen gyógyítani.

Az immunoterápia pozitív eredményei nem teljesen ismeretlenek az orvosok körében: két évvel ezelőtt egy amerikai orvoskutató két haldokló rákos férfit gyógyított meg saját, genetikailag módosított sejtjeikkel.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×