eur:
388.49
usd:
360.8
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Már a szerveit akarták kivenni, amikor magához tért

Éppen megkezdték volna szerveinek kivételét, amikor magához tért egy férfi Franciaországban. A beteg szívleállás miatt került kórházba, ám hiába próbálták újraéleszteni; végül az orvosok megállapították, hogy megfelelő donornak.

Súlyos szívroham után került be a párizsi egyetemi kórházba egy 45 éves férfi, akit hiába próbáltak újraéleszteni az orvosok. A doktorok a kudarc nyomán értesítették a transzplantációs specialistákat, és további másfél órán keresztül masszírozták a férfi szívét, hogy szervei, amíg eltávolítják őket, felhasználható állapotban maradjanak.

A sebészek már bemosakodtak a műtéthez, amikor a férfi újra önállóan kezdett lélegezni, pupillája újra reagált a fényre, és a fájdalmat is érezte. A páciens néhány hétig különböző szövődmények miatt még a kórházban maradt, ma azonban már járni is tud - derült ki a kórház etikai bizottságának jelentéséből.

A történtek hatására újra fellángoltak a viták arról, hogy mikor nyilvánítható egy páciens halottá. A párizsi kórház sürgősségi osztályának munkatársai ezzel kapcsolatban azt mondták: találkoztak már olyan esetekkel, amikor egy beteget jóval azután sikerült újraéleszteni, hogy már letelt az erre általánosan megadott idő.

Az orvosok hozzátették: ha betű szerint követnék az előírásokat, vagyis egy bizonyos idő letelte után automatikusan halottá nyilvánítanák, az ilyen betegnek nem maradna esélye.

Különbségek

Franciaországban csak tavaly óta engedélyezett, hogy az orvosok olyan betegek szerveit használják fel, akiknek a szíve állt meg. Korábban a pácienst előbb agyhalottá kellett nyilvánítani ahhoz, hogy ezt megtehessék.

"Minden, a témával foglalkozó orvosi anyag azt írja, hogy a beteg agyhalottnak tekinthető, ha a szíve leállt és nem indult újra 30 percnyi szívmasszázs után. El kell ugyanakkor ismerni, hogy vannak kivételek, ebben a kérdésben nincsenek mindig érvényes szabályok" - mondta a kérdés szakértője, Alain Tenaillon professzor.

Franciaországban 13 ezer ember vár különféle szervre, sokkal több, mint például Nagy-Britanniában, annak ellenére, hogy ott - akárcsak Magyarországon - egy halott szerveit el lehet távolítani, hacsak az életében nem nyilatkozott ennek tilalmáról. A briteknél másképp működik a rendszer: csak akkor lehet egy elhunyt szerveit átültetni, ha korábban engedélyt adott erre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×