eur:
387.67
usd:
357.03
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Halláskárosodást is okozhat a dohányzás

A dohányzás és az elhízás tartós halláskárosodást is okozhat - figyelmeztetnek belga kutatók, akik szerint azonban a legnagyobb veszélyforrás változatlanul a munkahelyi zajártalom. Egy másik kutatás pedig a memóriavesztés és a demencia kialakulásával kötötte össze a dohányzást a középkorúak esetében.

Szakértők már korábban is feltételezték, hogy kapcsolat lehet a dohányzás és a halláskárosodás között, a legmeggyőzőbb bizonyítékkal azonban most álltak elő az Antwerpeni Egyetem kutatói, akik négyezernél több, 53 és 67 év közötti nőt és férfit vizsgáltak.

Valamennyien hallásvizsgálaton estek át, majd kifaggatták őket az életmódjukról, valamint a munkahelyükről és annak zajszintjéről.

A dohányosoknál és az elhízottaknál kimutathatóan csökkent a magas frekvenciájú hangok befogadásának képessége - bár nem olyan mértékben, mint amilyen károsodást a munkahelyi zajártalom okoz - foglalta össze az eredményt a kutatás egyik vezetője, Erik Fransen.

A kutató szerint a hallás az elszívott cigaretta mennyisége és az elhízás súlyossága arányában romlik. Az ártalom egy évnyi dohányzás után már jelentkezik - és nem fordítható vissza.

A kutatók szerint mind a dohányzás, mind az elhízás esetében a halláskárosodás azonos ok, a vérkeringés zavarai miatt következik be. A rossz vérkeringés egyrészt oxigénhiányt okoz, másrészt az anyagcsere kevesebb toxikus végtermékét távolítja el a hallószervből.

A kutatást részben a brit halláskárosodottakat egyesítő szervezet, a Royal National Institute for the Deaf (RNID) finanszírozta. A szervezet képviselője, Mark Downs pedig arra figyelmeztetett, hogy a lakosság elöregedésével a korhoz kötött halláskárosodás komoly társadalmi problémát jelent majd.

A dohányzással kapcsolatban végeztek egy másik kutatást is, ötezer közalkalmazott részvételével. A Párizsi Egyetem és a University College of London közös vizsgálatából kiderült, hogy a középkorúak memóriája és verbális kifejezőkészsége romlik a dohányzás következtében. Márpedig ez ebben a korban azt jelenti, hogy korábban kialakulhat a demencia.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×