eur:
387.51
usd:
356.85
bux:
68169.75
2024. május 17. péntek Paszkál

A nők kilenc évvel később kapnak infarktust, mint a férfiak

Ha a nők szívinfarktust kapnak, az átlag kilenc évvel később következik be, mint a férfiak esetében, de ezt a különbséget döntően kilenc módosítható kockázati tényező magyarázza - derült ki egy átfogó kutatásból.

Az INTERHEART-tanulmány adatait kanadai kutatók vezetésével 52 országban gyűjtötték össze. A nemzetközi munkacsoport csaknem harmincezer résztvevő adatait dolgozta fel.

A kutatók évekkel ezelőtt már beszámoltak azokról az eredményekről, amelyek bizonyították, hogy az egész világon, minden korcsoportban, férfiak és nők körében egyaránt kilenc kockázati tényező érvényesülésétől függ, hogy valakinek milyen esélye van a koszorúér betegség kifejlődésére.

A legfontosabb kockázati tényezőnek a kóros vérzsírok bizonyultak, majd a dohányzás, a magas vérnyomás és a cukorbetegség. Rizikófaktor a rendszeres mozgás hiánya is: komoly hiba, ha valaki nem mozog - például, gyalogol - naponta átlag harminc percet.

Ugyancsak növeli a veszélyt a helytelen táplálkozás, például, ha valaki nem eszik elég zöldséget és gyümölcsöt, hetenként legalább kétszer halat. A mérsékelt borfogyasztás ugyan védő hatású; kockázatot jelent, ha valaki egyáltalán nem iszik alkoholt, de még nagyobbat, ha valaki alkoholista.

Utolsóként a stressz adódik a listához, bár arról vizsgálatok bebizonyították, hogy sokszor közvetetten hat: sok stressz esetén vannak, akik más kockázati tényezőkkel nem tudnak megbirkózni, például, dohányoznak vagy kényszeresen esznek és elhíznak.

Az ötvenévesnél fiatalabb férfiak a kockázati tényezők területén főleg abban különböznek a hölgyektől, hogy a gyengébb nem tagjaihoz képest többet dohányoznak, és gyakrabban kóros a vérzsír-szintjük. A kutatók szerint, ha a fiatalok ezen tudnának változtatni, a későbbiekben tovább élhetnének. A kutatók a női nemi hormonok ereket védő hatását ma nem tartják olyan fontosnak, mint azt korábban gondolták.

A hölgyek igen sok országban - Magyarországon is - mind férfiasabb viselkedési formákat vesznek át: például a fiatal nők közül többen dohányoznak, mint a fiúk, és a munkahelyi vezető szerep is lényegesen más és keményebb stresszhelyzeteket teremt a mind több női főnök számára, mint a korábbi társadalmi viszonyok.

Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Ezek a részvények lehetnek az újjáéledt mémrészvény-őrület nagy nyertesei!

Ezek a részvények lehetnek az újjáéledt mémrészvény-őrület nagy nyertesei!

Ki ne emlékezne a 2021-es mémrészvény őrületre, amikor a Gamestop és az AMC vezetésével számos részvény produkált elképesztő emelkedést néhány nap alatt. Három évvel később ismét újjáéledt az őrület, miután a rali atyjaként emlegetett Keith Gill hosszas kihagyás után ismét aktív volt a közösségi médiában, ez pedig elindította a spekulációt a kisbefektetők részéréről. Az árfolyammozgások csak ezen a héten máris több milliárd dolláros veszteségeket okoztak a shortosoknak, az őrület azonban tartogat néhány kedvező lehetőséget azok számára is, akik nem kívánnak közvetlenül kitettséget szerezni ezekben a részvényekben, ezek közül a lehetőségek közül mutatunk most néhányat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×