eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Közelít a Marshoz az élet után kutató szonda

Az amerikai űrkutatási hivatal szakemberei ezen a hétvégén végzik el a Marshoz közelítő űrszonda utolsó pályakorrekcióját, mielőtt az május hónap végén leereszkedne a vörös bolygó felszínére.

A Phoenix maga mögött hagyta a Marsig tartó út 99,5 százalékát, és már csak mintegy 3 millió kilométert kell megtennie ahhoz, hogy a terveknek megfelelően május 25-én leszálljon az égitest északi sarkához közel eső célterületre.

A zónát alapos vizsgálatok után választottá ki, a Mars Odyssey űrszonda például gammasugaras méréssel vizsgálta, hogy van-e víz a felszín alatt.

A programban résztvevő egyik amerikai tudós, Peter Smith kijelentette: a kiválasztott területen jó esély van arra, hogy a felszín alatt jeget találjanak. Az Arizonai Egyetem professzora hozzátette: fel akarják tárni, hogy milyen kapcsolat van a felszín alatti és légkörben található víz között.

A Marson lévő víz viselkedésének megértése kulcsfontosságú annak megítéléséhez, hogy létezhetett-e élet az égitesten. Peter Smith szerint találhatnak életre utaló jeleket, de sok múlik majd a bizonyítékok mibenlétén.

Az amerikai űrkutatási hivatal számára jelenleg azonban az a legnagyobb kékrdés, hogy a Phoenix képes lesz-e biztonságosan leereszkedni a Mars felszínére. A berendezés hajtóművekkel, nem pedig légzsákokkal hajtja végre a manővert, ami nagyobb tömegű berendezés elhelyezését tette lehetővé, ugyanakkor kockázatosabb.

Ha a szerkezet nem sérül meg, leszállás után a Phoenix 2,5 méter hosszú karja ásni kezd a Mars felszínén, ahol becslések szerint már egy méteres mélységben jeget találhat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×