eur:
385.79
usd:
356.68
bux:
68864.24
2024. május 14. kedd Bonifác

Meglepő új eszközt találtak a szívbetegségek gyógyítására

A nőknek minden hónapban kellemetlen napokat szerez a menstruáció, de hamarosan megéri majd a szenvedés - japán tudósok ugyanis azt állítják, hogy a menstruációs vér segíthet a károsodott szív gyógyításában.

A Keio Egyetem orvosi karának kutatói kilenc nőtől vettek le menstruációs vért, majd egy hónapig vizsgálták, hogy bizonyos sejtjei képesek-e őssejtként működni.

A sejtek 20 százaléka - három nappal azután, hogy egyesítették patkányok szívsejtjeivel - szívizom-szövetté alakult át.

Ez azért óriási áttörés, mert az emberi csontvelő-őssejteknek csupán a 0,2-0,3 százaléka képes ugyanerre - vagyis a menstruációs vérrel százszor jobb eredményt sikerült elérni - hangsúlyozta Mijosi Sunicsiro kardiológus, a kutatás egyik résztvevője.

Azt is sikerült bebizonyítani, hogy a szívrohamon átesett patkányok állapota javult, miután menstruációs vérből származó sejteket kaptak.

Mijosi szerint hamarosan kidolgozhatják azt a módszert, amelynek segítségével a nők a közeljövőben felhasználhatják saját menstruációs vérüket önmaguk gyógyítására - így ugyanis kiküszöbölhető a szervezet immunreakciója.

A menstruációs vérből nyert sejteket persze szigorúan véve nem lehet őssejtnek nevezni, figyelmeztetett a japán kardiológus, ám előbbiek is jelentős mértékben képesek izomsejtté alakulni, ez pedig azzal a reménnyel kecsegtet, hogy egyszer majd használhatjuk az izomkárosodás gyógyításában.

A kutatók az amerikai Stem Cell (Õssejt) című szaklap internetes kiadásában arról is beszámoltak, hogy a nők kora nincs hatással a sejtek képességeire. Az állatkísérletek eredményével azonban még nincsenek teljesen megelégedve.

Címlapról ajánljuk
Csicsmann László az Arénában: nincs tárgyalásos megoldás, a katonai eseményeké marad a főszerep Gázában

Csicsmann László az Arénában: nincs tárgyalásos megoldás, a katonai eseményeké marad a főszerep Gázában

Izrael Rafah lerohanásával átlépné a vörös vonalat Washington szemében – mondta Csicsmann László, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára. Az InfoRádió Aréna című műsorában a Közel-Kelet szakértő beszélt a béketervek esélyeiről, a környező országok álláspontjáról, az amerikai szerepvállalásról és arról is, milyen kiutat látnak a palesztinok a gázai válságból.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.15. szerda, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
Fontos adatokra várnak a befektetők, óvatos mozgások a tőzsdéken

Fontos adatokra várnak a befektetők, óvatos mozgások a tőzsdéken

A hét első részében egyelőre nem láttunk határozott mozgásokat a tőzsdéken, tegnap is leginkább csak oldalaztak a vezető indexek és ma az ázsiai kereskedésben sem volt ez másképp. Holnap érkezik a befektetők által kiemelten figyelt amerikai inflációs adat, elsősorban erre vár a piac. Ami az európai piacokat illeti, a nemzetközi trenddel összhangban itt is vegyes mozgásokat, iránykeresést látunk, és az amerikai tőzsdéken sincsenek nagy mozgások az indexek szintjén. Közben itthon érkeznek az újabb gyorsjelentések, négy mínuszos negyedév után újra nyereséges lett a Masterplast, a Richter pedig minden eredményszinten az elemzői várakozásokat meghaladó számokat hozott.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×