eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Nem a Nap okozza a globális felmelegedést?

Nem a Nap aktivitásának megváltozása okozza a globális felmelegedést - állítják a kutatók, akik cáfolták az ennek ellenkezőjéről szóló állításokat.

Sok tudós véli úgy, hogy a Föld felmelegedését a Nap kozmikus sugárzásának megváltozása okozza. Ezt a hitet cáfolták most meg a Lancasteri Egyetem kutatói, akik azt állítják: a Nap tevékenysége és az elmúlt 20 évben, a Földön lezajlott klímaváltozás között nincs kapcsolat.

Az egyetem fizikai intézetének szaklapjában megjelent írásuk szerint háromféle módon vizsgálták a jelenségek közötti kapcsolatot, de annak semmi nyomára nem bukkantak.

A brit tudósok a dán kutató, Henrik Svensmark tanulmányát vizsgálták meg, az elméletet pedig élesen bírálták. Kutatásukat azért végezték el, mert ha igaza van a dán kutatónak, és valóban a Nap a földi felmelegedés oka, akkor feleslegesek azok az igen költséges erőfeszítések, amelyeket a szén-dioxid kibocsátásának csökkentése érdekében tesz az emberiség.

A kozmikus sugárzást azonban a Föld mágneses mezeje visszaveri - mondják a britek -, míg Svensmark elmélete szerint, a napszél - a Napból nagy sebességgel kiáramló plazma, amely főleg protonokból és elektronokból áll - erősségétől függően több vagy kevesebb kozmikus sugárzás éri el a Földet.

A brit kutatók azonban állítják: a Nap 11 éves ciklusossága miatt bekövetkező változásokból semmilyen következtetés nem vonható le a Föld klímájára vonatkozóan.

Mint mondták, a Föld gyors felmelegedése a '70-es években kezdődött, azóta, hogy a szén-dioxid kibocsátás is hirtelen növekedésnek indult.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×